Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovengemiddeld veel zorggeld naar Limburg, Heerlen koploper

Geplaatst opvrijdag 15 december 2017 - 10:43

Inwoners van Heerlen maken het meeste gebruik van alle zorgverzekeringen. Met 3292 euro per inwoner was er vorig jaar in Nederland geen gemeente waar de inwoners meer zorgkosten maakten.

Verder scoren 32 van de 33 Limburgse gemeenten bovengemiddeld op het gebied van zorgkosten. Dat blijkt uit cijfers van Vektis Intelligence dat zorggegevens in Nederland bijhoudt.

Mook en Middelaar
In Limburg scoren verder Kerkrade (3277 euro per persoon) en Brunssum (3152 euro pp) hoog. Lage zorgkosten worden gemaakt in Mook en Middelaar (met 2401 euro per persoon de enige Limburgse gemeente onder het landelijk gemiddelde), Horst aan de Maas (2447 euro) en Nederweert (2473 euro)

Zorgpotjes
Het landelijk gemiddelde ligt op 2406 euro per persoon. Het gaat dan niet alleen om het geld dat werd gedeclareerd bij de zorgverzekeringen, maar ook geld dat werd gebruikt via de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of WMO.

Foto: Erwin Minkenberg

Intramuraal
Dat verklaart meteen waarom Heerlen zo hoog scoort: niet alleen wonen daar veel ouderen die hoge zorgkosten maken, maar ook zijn er in die gemeente zorginstellingen waar mensen intern worden opgevangen. De kosten voor patiënten in zulke intramurale instellingen zijn ook hoog. De gemiddeld hoogste zorgkosten worden dan ook gemaakt in krimpregio's zoals de Oostelijke Mijnstreek en Oost-Groningen, en in gemeenten met klinieken waar patiënten langdurig worden opgevangen.

Zorgpot
Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van de zorgverzekeringen. Gemiddeld 87 procent van de Nederlanders heeft in 2016 gebruik gemaakt van de zorgpot. Toch gaat veruit het grootste deel van dat geld naar slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking. Tachtig procent van de zorgkosten wordt gemaakt door 17 procent van de bevolking.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen