Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovengemiddeld veel zorggeld naar Limburg, Heerlen koploper

Geplaatst opvrijdag 15 december 2017 - 10:43

Inwoners van Heerlen maken het meeste gebruik van alle zorgverzekeringen. Met 3292 euro per inwoner was er vorig jaar in Nederland geen gemeente waar de inwoners meer zorgkosten maakten.

Verder scoren 32 van de 33 Limburgse gemeenten bovengemiddeld op het gebied van zorgkosten. Dat blijkt uit cijfers van Vektis Intelligence dat zorggegevens in Nederland bijhoudt.

Mook en Middelaar
In Limburg scoren verder Kerkrade (3277 euro per persoon) en Brunssum (3152 euro pp) hoog. Lage zorgkosten worden gemaakt in Mook en Middelaar (met 2401 euro per persoon de enige Limburgse gemeente onder het landelijk gemiddelde), Horst aan de Maas (2447 euro) en Nederweert (2473 euro)

Zorgpotjes
Het landelijk gemiddelde ligt op 2406 euro per persoon. Het gaat dan niet alleen om het geld dat werd gedeclareerd bij de zorgverzekeringen, maar ook geld dat werd gebruikt via de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of WMO.

Foto: Erwin Minkenberg

Intramuraal
Dat verklaart meteen waarom Heerlen zo hoog scoort: niet alleen wonen daar veel ouderen die hoge zorgkosten maken, maar ook zijn er in die gemeente zorginstellingen waar mensen intern worden opgevangen. De kosten voor patiënten in zulke intramurale instellingen zijn ook hoog. De gemiddeld hoogste zorgkosten worden dan ook gemaakt in krimpregio's zoals de Oostelijke Mijnstreek en Oost-Groningen, en in gemeenten met klinieken waar patiënten langdurig worden opgevangen.

Zorgpot
Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van de zorgverzekeringen. Gemiddeld 87 procent van de Nederlanders heeft in 2016 gebruik gemaakt van de zorgpot. Toch gaat veruit het grootste deel van dat geld naar slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking. Tachtig procent van de zorgkosten wordt gemaakt door 17 procent van de bevolking.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen