Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwprojecten in gevaar door stikstof-uitspraak

Geplaatst opzondag 2 juni 2019 - 16:53

Minstens 55 Limburgse boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen hun bedrijven niet uitbreiden. En ook een aantal grote bouwprojecten komt in gevaar.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State over de risico's van stikstof voor de natuur.

Stikstof
De Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland, zette vorige week een streep door het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is het systeem waarmee de stikstofrisico's van bouwprojecten voor de natuur worden beoordeeld. Projecten krijgen op basis van het PAS een vergunning, als ze kunnen aantonen dat ze in de toekomst maatregelen nemen tegen de nadelige gevolgen van stikstof voor de natuur. Dat mag niet meer van de Raad van State. De natuur zou onvoldoende beschermd worden door beloftes over toekomstige stikstofmaatregelen. Met ander woorden: je mag geen voorschot nemen op onzekere toekomstige resultaten.

Boerderijen
De uitspraak heeft grote gevolgen voor agrarische bedrijven rond De Peel. Het gaat om vele tientallen bedrijven met rundvee, varkens, kippen en kalkoenen. 24 bedrijven liggen in Venray, 14 in Nederweert, 11 in Peel en Maas, 3 in Horst aan de Maas en 3 in Leudal. De Limburgse Land- ten Tuinbouwbond en de betrokken boerenbedrijven willen nog niet reageren, omdat het nieuws daar als een bom is ingeslagen.

Projecten
Ook een aantal projecten van de overheid lopen gevaar door de uitspraak, denken deskundigen. Bouwers van nieuwe wegen of industrieterreinen kunnen niet meer anticiperen op beoogde milieuwinsten. Alleen als behaalde doelen zijn bereikt, mag een deel van die milieuwinst worden aangewend om bijvoorbeeld uit te breiden. Projecten die in de problemen kunnen komen door de uitspraak zijn onder meer de verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven, de uitbreiding van Chemelot en de groeiplannen rondom het vliegveld in Beek.

Roer moet om
Natuurorganisaties spreken van een grote overwinning. Wim van Opbergen van de werkgroep Behoud de Peel: "Nu zal de overheid toch echt iets moeten doen." Behoud de Peel was één van de organisaties die naar de Raad van State stapte om het Programma Aanpak Stikstof te laten schrappen. "We hebben al veertig jaar successen behaald bij de rechter. Iedere keer probeerde de overheid daar onderuit te komen, maar dat kan nu dus echt niet meer."

Wim van Opbergen legt uit wat de gevolgen zijn van stikstof voor natuurgebied de Peel
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen