Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwprojecten in gevaar door stikstof-uitspraak

Geplaatst opzondag 2 juni 2019 - 16:53

Minstens 55 Limburgse boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen hun bedrijven niet uitbreiden. En ook een aantal grote bouwprojecten komt in gevaar.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State over de risico's van stikstof voor de natuur.

Stikstof
De Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland, zette vorige week een streep door het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is het systeem waarmee de stikstofrisico's van bouwprojecten voor de natuur worden beoordeeld. Projecten krijgen op basis van het PAS een vergunning, als ze kunnen aantonen dat ze in de toekomst maatregelen nemen tegen de nadelige gevolgen van stikstof voor de natuur. Dat mag niet meer van de Raad van State. De natuur zou onvoldoende beschermd worden door beloftes over toekomstige stikstofmaatregelen. Met ander woorden: je mag geen voorschot nemen op onzekere toekomstige resultaten.

Boerderijen
De uitspraak heeft grote gevolgen voor agrarische bedrijven rond De Peel. Het gaat om vele tientallen bedrijven met rundvee, varkens, kippen en kalkoenen. 24 bedrijven liggen in Venray, 14 in Nederweert, 11 in Peel en Maas, 3 in Horst aan de Maas en 3 in Leudal. De Limburgse Land- ten Tuinbouwbond en de betrokken boerenbedrijven willen nog niet reageren, omdat het nieuws daar als een bom is ingeslagen.

Projecten
Ook een aantal projecten van de overheid lopen gevaar door de uitspraak, denken deskundigen. Bouwers van nieuwe wegen of industrieterreinen kunnen niet meer anticiperen op beoogde milieuwinsten. Alleen als behaalde doelen zijn bereikt, mag een deel van die milieuwinst worden aangewend om bijvoorbeeld uit te breiden. Projecten die in de problemen kunnen komen door de uitspraak zijn onder meer de verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven, de uitbreiding van Chemelot en de groeiplannen rondom het vliegveld in Beek.

Roer moet om
Natuurorganisaties spreken van een grote overwinning. Wim van Opbergen van de werkgroep Behoud de Peel: "Nu zal de overheid toch echt iets moeten doen." Behoud de Peel was één van de organisaties die naar de Raad van State stapte om het Programma Aanpak Stikstof te laten schrappen. "We hebben al veertig jaar successen behaald bij de rechter. Iedere keer probeerde de overheid daar onderuit te komen, maar dat kan nu dus echt niet meer."

Wim van Opbergen legt uit wat de gevolgen zijn van stikstof voor natuurgebied de Peel
Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen