Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwprojecten in gevaar door stikstof-uitspraak

Geplaatst opzondag 2 juni 2019 - 16:53

Minstens 55 Limburgse boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen hun bedrijven niet uitbreiden. En ook een aantal grote bouwprojecten komt in gevaar.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State over de risico's van stikstof voor de natuur.

Stikstof
De Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland, zette vorige week een streep door het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is het systeem waarmee de stikstofrisico's van bouwprojecten voor de natuur worden beoordeeld. Projecten krijgen op basis van het PAS een vergunning, als ze kunnen aantonen dat ze in de toekomst maatregelen nemen tegen de nadelige gevolgen van stikstof voor de natuur. Dat mag niet meer van de Raad van State. De natuur zou onvoldoende beschermd worden door beloftes over toekomstige stikstofmaatregelen. Met ander woorden: je mag geen voorschot nemen op onzekere toekomstige resultaten.

Boerderijen
De uitspraak heeft grote gevolgen voor agrarische bedrijven rond De Peel. Het gaat om vele tientallen bedrijven met rundvee, varkens, kippen en kalkoenen. 24 bedrijven liggen in Venray, 14 in Nederweert, 11 in Peel en Maas, 3 in Horst aan de Maas en 3 in Leudal. De Limburgse Land- ten Tuinbouwbond en de betrokken boerenbedrijven willen nog niet reageren, omdat het nieuws daar als een bom is ingeslagen.

Projecten
Ook een aantal projecten van de overheid lopen gevaar door de uitspraak, denken deskundigen. Bouwers van nieuwe wegen of industrieterreinen kunnen niet meer anticiperen op beoogde milieuwinsten. Alleen als behaalde doelen zijn bereikt, mag een deel van die milieuwinst worden aangewend om bijvoorbeeld uit te breiden. Projecten die in de problemen kunnen komen door de uitspraak zijn onder meer de verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven, de uitbreiding van Chemelot en de groeiplannen rondom het vliegveld in Beek.

Roer moet om
Natuurorganisaties spreken van een grote overwinning. Wim van Opbergen van de werkgroep Behoud de Peel: "Nu zal de overheid toch echt iets moeten doen." Behoud de Peel was één van de organisaties die naar de Raad van State stapte om het Programma Aanpak Stikstof te laten schrappen. "We hebben al veertig jaar successen behaald bij de rechter. Iedere keer probeerde de overheid daar onderuit te komen, maar dat kan nu dus echt niet meer."

Wim van Opbergen legt uit wat de gevolgen zijn van stikstof voor natuurgebied de Peel
Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen