Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwprojecten in gevaar door stikstof-uitspraak

Geplaatst opzondag 2 juni 2019 - 16:53

Minstens 55 Limburgse boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen hun bedrijven niet uitbreiden. En ook een aantal grote bouwprojecten komt in gevaar.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State over de risico's van stikstof voor de natuur.

Stikstof
De Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland, zette vorige week een streep door het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is het systeem waarmee de stikstofrisico's van bouwprojecten voor de natuur worden beoordeeld. Projecten krijgen op basis van het PAS een vergunning, als ze kunnen aantonen dat ze in de toekomst maatregelen nemen tegen de nadelige gevolgen van stikstof voor de natuur. Dat mag niet meer van de Raad van State. De natuur zou onvoldoende beschermd worden door beloftes over toekomstige stikstofmaatregelen. Met ander woorden: je mag geen voorschot nemen op onzekere toekomstige resultaten.

Boerderijen
De uitspraak heeft grote gevolgen voor agrarische bedrijven rond De Peel. Het gaat om vele tientallen bedrijven met rundvee, varkens, kippen en kalkoenen. 24 bedrijven liggen in Venray, 14 in Nederweert, 11 in Peel en Maas, 3 in Horst aan de Maas en 3 in Leudal. De Limburgse Land- ten Tuinbouwbond en de betrokken boerenbedrijven willen nog niet reageren, omdat het nieuws daar als een bom is ingeslagen.

Projecten
Ook een aantal projecten van de overheid lopen gevaar door de uitspraak, denken deskundigen. Bouwers van nieuwe wegen of industrieterreinen kunnen niet meer anticiperen op beoogde milieuwinsten. Alleen als behaalde doelen zijn bereikt, mag een deel van die milieuwinst worden aangewend om bijvoorbeeld uit te breiden. Projecten die in de problemen kunnen komen door de uitspraak zijn onder meer de verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven, de uitbreiding van Chemelot en de groeiplannen rondom het vliegveld in Beek.

Roer moet om
Natuurorganisaties spreken van een grote overwinning. Wim van Opbergen van de werkgroep Behoud de Peel: "Nu zal de overheid toch echt iets moeten doen." Behoud de Peel was één van de organisaties die naar de Raad van State stapte om het Programma Aanpak Stikstof te laten schrappen. "We hebben al veertig jaar successen behaald bij de rechter. Iedere keer probeerde de overheid daar onderuit te komen, maar dat kan nu dus echt niet meer."

Wim van Opbergen legt uit wat de gevolgen zijn van stikstof voor natuurgebied de Peel
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen