Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwprojecten in gevaar door stikstof-uitspraak

Geplaatst opzondag 2 juni 2019 - 16:53

Minstens 55 Limburgse boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen hun bedrijven niet uitbreiden. En ook een aantal grote bouwprojecten komt in gevaar.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State over de risico's van stikstof voor de natuur.

Stikstof
De Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland, zette vorige week een streep door het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is het systeem waarmee de stikstofrisico's van bouwprojecten voor de natuur worden beoordeeld. Projecten krijgen op basis van het PAS een vergunning, als ze kunnen aantonen dat ze in de toekomst maatregelen nemen tegen de nadelige gevolgen van stikstof voor de natuur. Dat mag niet meer van de Raad van State. De natuur zou onvoldoende beschermd worden door beloftes over toekomstige stikstofmaatregelen. Met ander woorden: je mag geen voorschot nemen op onzekere toekomstige resultaten.

Boerderijen
De uitspraak heeft grote gevolgen voor agrarische bedrijven rond De Peel. Het gaat om vele tientallen bedrijven met rundvee, varkens, kippen en kalkoenen. 24 bedrijven liggen in Venray, 14 in Nederweert, 11 in Peel en Maas, 3 in Horst aan de Maas en 3 in Leudal. De Limburgse Land- ten Tuinbouwbond en de betrokken boerenbedrijven willen nog niet reageren, omdat het nieuws daar als een bom is ingeslagen.

Projecten
Ook een aantal projecten van de overheid lopen gevaar door de uitspraak, denken deskundigen. Bouwers van nieuwe wegen of industrieterreinen kunnen niet meer anticiperen op beoogde milieuwinsten. Alleen als behaalde doelen zijn bereikt, mag een deel van die milieuwinst worden aangewend om bijvoorbeeld uit te breiden. Projecten die in de problemen kunnen komen door de uitspraak zijn onder meer de verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven, de uitbreiding van Chemelot en de groeiplannen rondom het vliegveld in Beek.

Roer moet om
Natuurorganisaties spreken van een grote overwinning. Wim van Opbergen van de werkgroep Behoud de Peel: "Nu zal de overheid toch echt iets moeten doen." Behoud de Peel was één van de organisaties die naar de Raad van State stapte om het Programma Aanpak Stikstof te laten schrappen. "We hebben al veertig jaar successen behaald bij de rechter. Iedere keer probeerde de overheid daar onderuit te komen, maar dat kan nu dus echt niet meer."

Wim van Opbergen legt uit wat de gevolgen zijn van stikstof voor natuurgebied de Peel
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen