Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwend Nederland: stikstofcrisis leidt tot faillissementen

Geplaatst opmaandag 23 september 2019 - 16:58

De stikstofcrisis zal leiden tot ontslagen en faillissementen. Dat vreest Bouwend Nederland, de belangenvereniging voor bouwbedrijven.

Door een uitspraak van de Raad van State moet het stikstofbeleid in Nederland strenger. Hierdoor zijn veel bouwprojecten uitgesteld omdat eerst bewezen moet worden dat de projecten geen nadelige gevolgen voor het milieu hebben.

Gevolgen
Smeets Bouw uit Maastricht ondervindt de gevolgen van de uitspraak nu al. Het bedrijf zou binnenkort beginnen met een nieuwbouwproject in Heerlerheide. "Door de stikstofcrisis gaat dit voorlopig niet door", verklaart directeur Frank Dijkhuis van Smeets Bouw. "Het is zelfs maar de vraag of zo’n project nog doorgaat."

Video: L1

Omzetverlies
Bij het project in Heerlen gaat het om 32 woningen. Voor een 70-tal andere woningen die Smeets zou gaan bouwen, is het ook de vraag of ze doorgaan. "We hebben het dan over zo’n vijftien miljoen euro omzet", legt Dijkhuis uit. "Dat is zo’n 20 procent van onze omzet." Dat heeft volgens Dijkhuis ook gevolgen voor de werkgelegenheid. Zo zullen de mensen die als zzp’er en onderaannemers het uitstel gaan voelen omdat er minder werk is. De vaste werknemers zullen het volgens de directeur nog niet merken. "We hebben gelukkig ook veel verduurzamingsprojecten en renovaties. Daar kunnen we de mensen nog inzetten."

Lees ook: Nieuw stikstofrekenmodel voor kleine projecten

Moeilijkheden
Bedrijven die alleen afhankelijk zijn van nieuwbouwprojecten worden wel geraakt. "Als nieuwbouwprojecten niet doorgaan, als onderhoud en aanleg van wegen niet door kunnen gaan, dan heb je ook minder mensen nodig", zegt René Meijboom van Bouwend Nederland afdeling Limburg. "En er kunnen ook bedrijven in moeilijkheden komen. Daar maken we ons zorgen om."

Lange termijngevolg
De stikstofcrisis heeft ook gevolgen op de langere termijn. "In de vorige crisis hebben we veel mensen moeten wegsturen", herinnert Dijkhuis zich. "Die zijn toen iets anders gaan doen, bijvoorbeeld bij Nedcar gaan werken. Die mensen zijn we nu kwijt terwijl we ze hard nodig hebben. De nieuwe onzekerheid nodigt mensen niet uit om opnieuw in de bouw te gaan werken."

Noodmaatregel
De bouwsector hoopt dan ook dat er snel een oplossing komt. "Er moet een noodmaatregel komen waarbij nieuwbouwprojecten en de onderhoud van wegen buiten de stikstofwetgeving komt te staan", zegt Meijboom. "Dan kunnen we in ieder geval doorgaan."

Binnenkort komt oud-minister Remkes met aanbevelingen om het probleem op te lossen. De bouw hoopt dat daarbij vooral gekeken wordt naar de grote vervuilers. Naar de landbouw en industrie dus. "In Nederland komt jaarlijks ruim 370 kiloton stikstof vrij. Een kleine 3 procent daarvan komt maar door nieuwbouwprojecten", rekent Dijkhuis voor. "Ik neem aan dat daar rekening mee gehouden wordt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten