Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw railterminal Venlo van start

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 16:00

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft het officiële startsein gegeven voor de aanleg van de Railterminal Greenport Venlo. Dat wordt de grootste inlandse terminal voor het laden en lossen van containers.

Het bestaande spoor tussen Venlo en Sevenum is al vernieuwd en aangesloten op de nieuwe overslaglocatie. Dat werk heeft de VVD-minister donderdag ook officieel feestelijk opgeleverd. De genodigden reden voor de overdracht met een historisch rijtuig uit het spoorwegmuseum - een zogeheten MAT '46 - vanuit station Horst-Sevenum naar de nieuwe aankomst- en vertreksporen.

Terminal
De verwachting is dat de railterminal op Trade Port Noord in september in gebruik kan worden genomen. Op de railterminal kunnen dan per dag 12 treinen worden geladen en gelost. Het moet ook zorgen voor minder vrachtwagens op de weg. "Want één trein heeft dezelfde capaciteit als 56 vrachtwagens. Vervoer over het spoor is ook beter voor het milieu dan vervoer over de weg vanwege de afname van de uitstoot van CO2, fijn stof en stikstof", aldus ontwikkelbedrijf Greenport Venlo.

Kosten
Het nieuwe en verlegde spoor heeft 50 miljoen euro gekost. Het Rijk heeft daarvan de helft betaald, de provincie 20 miljoen en de gemeente Venlo 5 miljoen. Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) noemt de terminal belangrijk voor de Limburgse economie en de verdere ontwikkeling van de regio. "Alle goederen gaan nu via Venlo naar Duitsland. Dat willen we zo houden. Het is daarom belangrijk dat we snel goederen kunnen overslaan. Deze terminal geeft daarvoor een grote impuls", zo stelt hij.

Cabooter
De Cabooter Group uit Venlo gaat de terminal beheren en investeert er ruim 20 miljoen in. Het logistieke bedrijf verwacht van hieruit in de toekomst goederen over het spoor naar heel Europa te kunnen versturen. En zelfs nog verder. De railterminal is volledig elektrisch bereikbaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen