Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw railterminal Venlo van start

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 16:00

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft het officiële startsein gegeven voor de aanleg van de Railterminal Greenport Venlo. Dat wordt de grootste inlandse terminal voor het laden en lossen van containers.

Het bestaande spoor tussen Venlo en Sevenum is al vernieuwd en aangesloten op de nieuwe overslaglocatie. Dat werk heeft de VVD-minister donderdag ook officieel feestelijk opgeleverd. De genodigden reden voor de overdracht met een historisch rijtuig uit het spoorwegmuseum - een zogeheten MAT '46 - vanuit station Horst-Sevenum naar de nieuwe aankomst- en vertreksporen.

Terminal
De verwachting is dat de railterminal op Trade Port Noord in september in gebruik kan worden genomen. Op de railterminal kunnen dan per dag 12 treinen worden geladen en gelost. Het moet ook zorgen voor minder vrachtwagens op de weg. "Want één trein heeft dezelfde capaciteit als 56 vrachtwagens. Vervoer over het spoor is ook beter voor het milieu dan vervoer over de weg vanwege de afname van de uitstoot van CO2, fijn stof en stikstof", aldus ontwikkelbedrijf Greenport Venlo.

Kosten
Het nieuwe en verlegde spoor heeft 50 miljoen euro gekost. Het Rijk heeft daarvan de helft betaald, de provincie 20 miljoen en de gemeente Venlo 5 miljoen. Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) noemt de terminal belangrijk voor de Limburgse economie en de verdere ontwikkeling van de regio. "Alle goederen gaan nu via Venlo naar Duitsland. Dat willen we zo houden. Het is daarom belangrijk dat we snel goederen kunnen overslaan. Deze terminal geeft daarvoor een grote impuls", zo stelt hij.

Cabooter
De Cabooter Group uit Venlo gaat de terminal beheren en investeert er ruim 20 miljoen in. Het logistieke bedrijf verwacht van hieruit in de toekomst goederen over het spoor naar heel Europa te kunnen versturen. En zelfs nog verder. De railterminal is volledig elektrisch bereikbaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen