Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw Einstein Telescoop: veel kansen voor bedrijfsleven

Geplaatst opdonderdag 27 september 2018 - 18:20

Er zijn veel kansen voor het Limburgse bedrijfsleven bij de bouw van de Einstein Telescoop.

Dat zegt projectleider Frank Linde. Het ondergrondse meetstation is bedoeld om zwaartekrachtgolven te detecteren. Limburg is een van de drie mogelijke locaties voor het prestigieuze project.

Aanleg tunnel
Het bedrijfsleven werd maandag in Eindhoven bijgepraat over de mogelijkheden om aan te haken bij het project met een waarde van 1 miljard euro. "De helft van dat bedrag gaat naar de aanleg van de tunnel van zo’n 30 kilometer", aldus Linde. "Maar er zijn ook spiegels nodig, coating voor die spiegels, trillingsdempers, sensoren en nog veel meer. Werk waar ook kleinere bedrijven een kans op maken."

Lees ook: Miljoenensubsidie voor Heuvelland-test Einstein Telescoop

Niet wachten
Zuid-Limburg is samen met het Italiaanse eiland Sardinië en een streek in Roemenië in de race voor het project. In 2023 wordt bekend waar het uiteindelijk komt. Maar daar moeten de bedrijven volgens Linde niet op wachten. "Het is belangrijk dat ze samen gaan werken. Zoeken naar oplossingen voor problemen. Dat ze op prijs kunnen concurreren met buitenlandse bedrijven. Anders gaat veel geld naar bijvoorbeeld Italiaanse bedrijven, als we het moeten aanbesteden."

Bodemonderzoek
Verschillende Limburgse bedrijven waren bij de presentatie aanwezig waaronder het ingenieursbureau Antea Group uit Maastricht. "Wij gaan voor het project al bodemonderzoek doen bij De Plank", aldus Björn Vink van Antea. "Daar gaan we sensoren plaatsen." Volgens hem is het goed om aan zo’n project mee te doen. "Het is high Tech. Je werkt met grote partijen en je kunt nieuwe producten ontwikkelen met de kennis die je opdoet."

Luister ook: Einstein-telescoop: 'Ook kansen voor kleine bedrijven'

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen