Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouchaib Saadane: 9/11 was aanslag op ieder mens

Geplaatst opzaterdag 11 september 2021 - 18:24

Op 11 september 2001 dacht Bouchaib Saadane uit Roosteren dat de Derde Wereldoorlog begon. "Het leek wel of die vliegtuigen bij mij de woonkamer in vlogen." Bouchaib Saadane is voorzitter Provinciaal Platform voor Diversiteit Limburg (PPD Limburg).

Twintig jaar na dato weet hij nog precies waar hij was op het moment van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. "Ik werkte toen bij Nedcar in Born. Een collega kwam naar me toe om te vertellen wat er in New York aan de hand was. Ik dacht dat hij een grap maakte."

Bange tijd
Eenmaal thuis voor de televisie kwam bij Bouchaib Saadane na de schok al snel de constatering dat de aanslagen ook een enorme impact zouden hebben op de hele moslimgemeenschap in het Westen. "Net als vele moslims kreeg ik het gevoel dat ik me moest verantwoorden voor deze terreurdaden. Onzin natuurlijk want het had helemaal niets met mij te maken. Toch brak er een bange tijd aan."

Video: L1

Scheve blikken
Saadane herinnert zich bijvoorbeeld de 'scheve blikken' in de supermarkt. "Zo van, wat doe jij hier?" Uit zijn omgeving leert hij dat het ook voor jonge schoolgaande moslims moeilijk werd: "Velen werden buitengesloten." Terugkijkend constateert hij dat aanslag niet alleen Amerika heeft getroffen. "Dit was een terreurdaad tegen ieder mens, waar dan ook in de wereld."

Kloof
Volgens Saadane geven de terreuraanslagen uit 2001 sommige politici nog altijd voeding om verdeeldheid te zaaien. "De kloof die toen ontstaan is in de samenleving tussen moslims en niet-moslims is nog altijd niet gedicht." Als voorzitter van PPD Limburg zet hij zich in om de verschillen kleiner te maken.

Eenzaamheid
Op de twintigste 'verjaardag' van 9/11 is er in Heerlen een PPD-bijeenkomst met als thema "eenzaamheid". Voorzitter Saadane is bij de themadag aanwezig. Zo'n veertig bezoekers, autochtonen en deelnemers met een migratieachtergrond, luisteren naar een gezamenlijk probleem. Eenzaamheid maakt geen verschil tussen religie en afkomst.

"Een belangrijk thema natuurlijk. Maar eerlijk gezegd had het juist op deze dag niet misstaan als we samen gesproken zouden hebben over de impact die de aanslagen in de Verenigde Staten op ons leven hebben gehad."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen