Overslaan en naar de inhoud gaan

Botulisme definitief vastgesteld in Noordervaart bij Beringe

Geplaatst opdonderdag 22 augustus 2019 - 15:28

Het vermoeden bestond al, maar donderdag werd bevestigd dat er daarwerkelijk botulisme is aangetroffen in de Noordervaart bij Beringe.

Dat maakte het Waterschap Limburg bekend.

Omvang
De exacte omvang van de botulismebesmetting is nog niet bekend. Mogelijk is de besmetting ook terechtgekomen in het Afwateringskanaal, de Everlosebeek, het kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Snep. Ook in Stein en Blitterswijck bestaan vermoedens dat er botulisme heerst, maar die onderzoeken lopen nog.

Type C
Het gaat in de Noordervaart om botulisme type C, een variant die niet schadelijk is voor mens en huisdieren. Alleen eenden en vissen lopen risico. De voor mensen gevaarlijke variant komt vrijwel nooit voor in Limburg, laat een woordvoerder van het Waterschap weten.

Ideale omstandigheden
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. Bijna alle vogels dragen het bij zich, maar de bacterie kan zich pas onder gunstige omstandigheden vermenigvuldigen, bijvoorbeeld kadavers van dode eenden en de warme temperaturen van het water zijn daarvoor ideaal. Het Waterschap roept mensen op dode eenden en vissen te melden, maar niet zelf aan te raken.

Nieuwe controles
Het Waterschap gaat maandag op meerdere plekken in Limburg controleren of er daar ook sprake is van botulisme. Door de warme temperaturen van dit weekend, wordt een goed klimaat gekweekt voor de bacterie.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen