Overslaan en naar de inhoud gaan

Botulisme definitief vastgesteld in Noordervaart bij Beringe

Geplaatst opdonderdag 22 augustus 2019 - 15:28

Het vermoeden bestond al, maar donderdag werd bevestigd dat er daarwerkelijk botulisme is aangetroffen in de Noordervaart bij Beringe.

Dat maakte het Waterschap Limburg bekend.

Omvang
De exacte omvang van de botulismebesmetting is nog niet bekend. Mogelijk is de besmetting ook terechtgekomen in het Afwateringskanaal, de Everlosebeek, het kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Snep. Ook in Stein en Blitterswijck bestaan vermoedens dat er botulisme heerst, maar die onderzoeken lopen nog.

Type C
Het gaat in de Noordervaart om botulisme type C, een variant die niet schadelijk is voor mens en huisdieren. Alleen eenden en vissen lopen risico. De voor mensen gevaarlijke variant komt vrijwel nooit voor in Limburg, laat een woordvoerder van het Waterschap weten.

Ideale omstandigheden
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. Bijna alle vogels dragen het bij zich, maar de bacterie kan zich pas onder gunstige omstandigheden vermenigvuldigen, bijvoorbeeld kadavers van dode eenden en de warme temperaturen van het water zijn daarvoor ideaal. Het Waterschap roept mensen op dode eenden en vissen te melden, maar niet zelf aan te raken.

Nieuwe controles
Het Waterschap gaat maandag op meerdere plekken in Limburg controleren of er daar ook sprake is van botulisme. Door de warme temperaturen van dit weekend, wordt een goed klimaat gekweekt voor de bacterie.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen