Overslaan en naar de inhoud gaan

Botulisme definitief vastgesteld in Noordervaart bij Beringe

Geplaatst opdonderdag 22 augustus 2019 - 15:28

Het vermoeden bestond al, maar donderdag werd bevestigd dat er daarwerkelijk botulisme is aangetroffen in de Noordervaart bij Beringe.

Dat maakte het Waterschap Limburg bekend.

Omvang
De exacte omvang van de botulismebesmetting is nog niet bekend. Mogelijk is de besmetting ook terechtgekomen in het Afwateringskanaal, de Everlosebeek, het kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Snep. Ook in Stein en Blitterswijck bestaan vermoedens dat er botulisme heerst, maar die onderzoeken lopen nog.

Type C
Het gaat in de Noordervaart om botulisme type C, een variant die niet schadelijk is voor mens en huisdieren. Alleen eenden en vissen lopen risico. De voor mensen gevaarlijke variant komt vrijwel nooit voor in Limburg, laat een woordvoerder van het Waterschap weten.

Ideale omstandigheden
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. Bijna alle vogels dragen het bij zich, maar de bacterie kan zich pas onder gunstige omstandigheden vermenigvuldigen, bijvoorbeeld kadavers van dode eenden en de warme temperaturen van het water zijn daarvoor ideaal. Het Waterschap roept mensen op dode eenden en vissen te melden, maar niet zelf aan te raken.

Nieuwe controles
Het Waterschap gaat maandag op meerdere plekken in Limburg controleren of er daar ook sprake is van botulisme. Door de warme temperaturen van dit weekend, wordt een goed klimaat gekweekt voor de bacterie.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen