Overslaan en naar de inhoud gaan

Botulisme definitief vastgesteld in Noordervaart bij Beringe

Geplaatst opdonderdag 22 augustus 2019 - 15:28

Het vermoeden bestond al, maar donderdag werd bevestigd dat er daarwerkelijk botulisme is aangetroffen in de Noordervaart bij Beringe.

Dat maakte het Waterschap Limburg bekend.

Omvang
De exacte omvang van de botulismebesmetting is nog niet bekend. Mogelijk is de besmetting ook terechtgekomen in het Afwateringskanaal, de Everlosebeek, het kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Snep. Ook in Stein en Blitterswijck bestaan vermoedens dat er botulisme heerst, maar die onderzoeken lopen nog.

Type C
Het gaat in de Noordervaart om botulisme type C, een variant die niet schadelijk is voor mens en huisdieren. Alleen eenden en vissen lopen risico. De voor mensen gevaarlijke variant komt vrijwel nooit voor in Limburg, laat een woordvoerder van het Waterschap weten.

Ideale omstandigheden
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. Bijna alle vogels dragen het bij zich, maar de bacterie kan zich pas onder gunstige omstandigheden vermenigvuldigen, bijvoorbeeld kadavers van dode eenden en de warme temperaturen van het water zijn daarvoor ideaal. Het Waterschap roept mensen op dode eenden en vissen te melden, maar niet zelf aan te raken.

Nieuwe controles
Het Waterschap gaat maandag op meerdere plekken in Limburg controleren of er daar ook sprake is van botulisme. Door de warme temperaturen van dit weekend, wordt een goed klimaat gekweekt voor de bacterie.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen