Overslaan en naar de inhoud gaan

Botox en fillers: 'Pak illegale circuit harder aan'

Geplaatst opzondag 27 september 2020 - 8:00

Limburgse artsen zijn sceptisch over het voorstel van CDA-Kamerlid Joba van den Berg om de minimumleeftijd voor cosmetische ingrepen te verhogen van 18 naar 21 jaar.

De politieke partij heeft een initiatiefnota ingediend. Het CDA zegt dat jongeren de gevolgen van een cosmetische ingreep niet goed kunnen overzien. "Als jongeren het niet bij een professional kunnen laten doen, zoeken ze het ergens anders op. En dat moet juist voorkomen worden", zegt cosmetisch arts Jozijna van der Meij.

Niet alleen bij een arts
Want wie tegenwoordig niet tevreden is met haar of zijn uiterlijk hoeft niet per definitie actief op zoek te gaan naar een specialist. Er worden onder meer bij kappers en schoonheidssalons avonden gehouden waar geprikt wordt. Een prikje hier en een prikje daar, het is allemaal zo gepiept.

Maar een persoon moet bevoegd en bekwaam zijn om cosmetische behandelingen uit te voeren. De arts moet in het BIG-register staan en dat betekent dat hij voldoet aan de juiste diploma- en beroepseisen. Iemand die niet bevoegd en bekwaam is en toch cosmetische ingrepen uitvoert, kan schade veroorzaken aan iemands gezondheid door ondeskundig handelen. En dat is strafbaar.

Illegale markt
Volgens Van der Meij moet het illegale circuit juist harder worden aangepakt. "Ik vind niet dat het CDA het op de leeftijd moet leggen, maar eerder op de mensen die niet bevoegd zijn om injecties te geven. Het is allemaal te makkelijk toegankelijk. Er moet strenger gecontroleerd worden door de inspectie." Ook cosmetisch arts Rik Dassen is het met zijn collega eens. "Botox en fillers mogen alleen door artsen worden geïnjecteerd. Het is onverantwoord om je te laten behandelen door iemand die hier niet in gespecialiseerd is. Mensen zijn op zoek naar een goedkope manier om er mooi uit te zien, maar dat is niet de juiste weg."

Want hoe makkelijk is het om als minderjarige aan te kloppen bij ‘beunhazen’ die niet gekwalificeerd zijn? Wordt er gevraagd om een legitimatie? Neen. Bij Van der Meij en Dassen blijft de deur gesloten wanneer iemand zich onder de 18 jaar meldt voor een ingreep. De artsen krijgen genoeg verzoeken, zelfs met toestemming van ouders. "Dat is in strijd met de wet. Als arts zijnde moet je iemand tegen zichzelf in bescherming nemen", zegt Dassen. Van der Meij haakt erop in: "Iemand onder de 18 jaar behandelen is een absolute no-go."

'Limburgse klant toch iets ouder'
Cosmetische ingrepen zijn in de afgelopen tien jaar populairder geworden onder de jeugd. Volgens een onderzoek van het Erasmus MC is het aantal jongeren van 18 tot 25 jaar die cosmetische ingrepen laten doen in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Het onderzoek laat zien dat twintigers niet vies zijn van botoxprikken tegen rimpels in het gezicht en tijdelijke fillers voor vollere lippen. Toch valt het volgens de specialisten mee hoeveel jongeren zich bij hen melden. Dassen: "Misschien 2 procent van onze klanten is jongvolwassen. Onze gemiddelde klant is toch iets ouder en kiest voor een natuurlijke uitstraling." Ook Van der Meij kan dit beamen. "Maar als ik jonge meiden over de vloer krijg en merk dat ze het niet nodig hebben, zeg ik dat eerlijk. Dat is mijn plicht. We werken met normen en waarden en willen niemand onnatuurlijk naar buiten laten gaan."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen