Overslaan en naar de inhoud gaan

Boswachter: 'Toezichthouders kijken naar vermiste personen'

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 11:28

Toezichthouders van Staatsbosbeheer houden bij het controleren van de oevers van de Maas rekening met het aantreffen van vermiste personen. Dat zei boswachter Niki Jasper in de L1 Nieuwsshow.

Staatsbosbeheer wil voorkomen dat vrijwilligers die oevers opruimen vermiste personen tegengekomen of kadavers van dieren.

Protocol
Mochten de toezichthouders een vermist persoon tegenkomen start een protocol. "Als we een vermist persoon tegenkomen nemen we direct contact op met de politie. Zij zullen dan het onderzoek starten en de familie informeren." Het is mogelijk dat toezichthouders van Staatsbosbeheer lichamen tegenkomen. Ook na de watersnood in 1993 en 1995 werden lichamen aangetroffen. In Belgiƫ worden nog 18 mensen vermist, meldde het Crisiscentrum donderdagochtend.

Potverdorie
Jasper is samen met haar collega's ook druk bezig om de eerste grote rotzooi langs de Maas op te ruimen. "Diepvriezen, koelkasten, flesjes water, schoenen, slippers. We komen van alles tegen. Alles wat mensen in Belgiƫ kwijt zijn, drijft hier door de Maas." De boswachter vindt ook veel persoonlijke spullen. "Dat raakt me ook emotioneel. Dan denk ik: potverdorie ik loop tussen de spullen van mensen."

Lees ook: Maasoevers bezaaid met rotzooi na overstromingen

Plastic
Als de eerste inspectie is geweest gaan vrijwilligers helpen om al het plastic te verwijderen. "We gaan zoveel mogelijk troep proberen weg te halen. Maar wij krijgen niet alles weg." Over het aantal vrijwilligers hoeft Jasper niet te klagen. "Mensen komen vanzelf. Ze willen heel graag hulp bieden. Ook mensen vanuit Natuurmonumenten en het Limburgs Landschap. Jasper verwacht dat het opruimen de nodige tijd in beslag zal nemen: "Ik hoop weken, maar ik verwacht maanden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen