Overslaan en naar de inhoud gaan

Born massaal in actie voor ernstig zieke Daan

Geplaatst opmaandag 28 december 2020 - 20:01

Inwoners van Born zijn massaal in actie gekomen om een levensreddende operatie, die 130.000 euro kost, voor de 13-jarige Daan Lahaye te bekostigen.

Lahaye lijdt aan een zeldzame aandoening (CCI/AAI), waardoor hij min of meer allergisch is geworden voor zwaartekracht.

Duizelig
Door de aandoening ontstaat een structurele instabiliteit van het gewricht dat de schedel en nek met elkaar verbindt. Simpel gezegd; als Daan gaat staan zorgt het autonome zenuwstelsel er niet meer voor dat het bloed, wat naar zijn benen stroomt, weer terug naar boven gaat. Hierdoor blijft het bloed te lang in zijn benen zitten waardoor hij snel duizelig wordt en genoodzaakt is om te blijven liggen. Door zijn ziekte worden ook zijn vitale functies aangetast. "Ik lig nu ongeveer 23 uur per dag in bed omdat ik gewoonweg geen energie meer heb om rechtop te blijven zitten. Als ik langer dan 10 minuten moet gaan zitten word ik ontzettend duizelig", zegt Daan Lahaye.

Camper
Twee jaar geleden werd de familie Lahaye voor het eerst geconfronteerd met de verschijnselen en sindsdien is het leven van het gezin compleet veranderd. "Het heeft ons leven op zijn kop gezet. Als ouder zijnde is het natuurlijk verschrikkelijk als je je kind ziek ziet worden. Daan kan nu alleen nog maar liggend de dag doorkomen en kan bijvoorbeeld niet meer naar school gaan of normaal spelen met zijn vriendjes. Ik had wat dat betreft deze ziekte liever zelf gehad dan dat ik mijn zoon zo pijn moet zien lijden", zegt de moeder van Daan.

Onderbuikgevoel
Samen met zijn moeder Nicole en zijn vader Marcel heeft de tiener allerlei ziekenhuizen bezocht om te onderzoeken wat er aan de hand is. Maar vaak wisten de artsen en doktoren geen antwoord te geven. "We kregen vaak te horen dat ze Daan niet konden helpen en dat hij moest gaan revalideren. Maar ons onderbuikgevoel zei dat er gewoon iets niet klopte en dat er meer aan de hand was. En vaak klopt dat", zegt Nicole Lahaye. Daan en zijn ouders zijn vervolgens in contact gekomen met lotgenoten die vergelijkbare klachten hebben. Via hen kregen ze te horen dat een dokter in Barcelona ze verder kan helpen.

Camper
Marcel Lahaye huurde een camper om Daan naar het ziekenhuis in Spanje te kunnen vervoeren om zo meer onderzoek te kunnen doen. "Het was op een gegeven moment onmogelijk om Daan nog in een normale auto te kunnen vervoeren. Vandaar dat ik een camper gehuurd heb. Na het maken van allerlei foto's en scans kregen we eindelijk meer duidelijkheid over de oorzaak en de oplossing van deze aandoening. Maar toen kregen we dus ook te horen dat deze operatie in Nederland niet uitgevoerd wordt en ook niet via de verzekering vergoed wordt. Dat was toch heftig, maar het zit niet in onze aard om dan bij de pakken neer te zitten. We zijn gelijk gaan kijken wat er wel mogelijk is om Daan te helpen", zegt Marcel Lahaye.

Crowdfundingsactie
Dokter Gilete in Barcelona gaf aan dat deze complexe operatie wel in zijn ziekenhuis uitgevoerd kon worden. De operatie en de daarop volgende revalidatie zou dan wel 130.000 euro in totaal kosten. Marcel en Nicole staken de koppen bij elkaar en schakelde hulp in van familie en vrienden. "Bij het horen van het verhaal zijn we meteen op het idee gekomen om een crowdfundingsactie op te starten. Als je het geldbedrag ziet, ben je geneigd om te denken dat het een moeilijke opgave gaat worden. Maar als je positief redeneert moet je gewoonweg 130.000 mensen bereid zien te vinden om één euro te doneren. We hebben gelijk een stichting opgericht onder naam Stichting Samen Voor Daan", zegt medeoprichter van de stichting Niels Dullens.

Ontploft
Bij het lanceren van de stichting gebeurde er iets wat de familie Lahaye nooit verwachtte. Binnen één week tijd stond de donatie-teller al op ruim 74.000 euro. "Dit is ongelofelijk. Dat hadden wij nooit durven dromen. Zo mooi om te zien hoe een dorp massaal deze actie heeft omarmd en ons gezin zo een warm hart toedraagt. We zijn al ruim over de helft van wat wij nodig hebben, maar we realiseren ons ook dat we er nog lang niet zijn. Door deze steun heeft met name Daan en ons gezin wel nog meer hoop gekregen dat we ons oude leventje weer enigszins terug kunnen krijgen", zegt Nicole Lahaye.

Via deze website kan er vrijblijvend en anoniem gedoneerd worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen