Overslaan en naar de inhoud gaan

Boris krabbelt op: 'Het heeft allemaal veel pijn gedaan'

Geplaatst opzaterdag 31 december 2016 - 10:00

Boris Titulaer heeft een turbulent jaar achter de rug. Maar hij richtte zich op en wil er weer tegenaan: 'Ik sta weer waar ik hoor te staan.'

1Limburg blikt tussen kerst en oud & nieuw dagelijks terug met personen die in 2016 veelvuldig in het nieuws waren of een bijzonder jaar doormaakten. Vandaag: Boris Titulaer.

Afsluiten
Over oud
& nieuw gesproken, niet veel Nederlandse artiesten zullen zo blij zijn dat ze aan het nieuwe jaar kunnen beginnen als Boris Titulaer. Het begin van 2017 markeert een ijkpunt in zijn carrière. De 36-jarige Venlonaar wil een duistere periode in zijn leven voorgoed afsluiten.

Voor de wind
Jarenlang gaat het Boris voor de wind. Nadat hij in 2004 talentenjacht
Idols wint, volgt er een platencontract en levert hij albums af die -ook in het buitenland- goed worden ontvangen. Eigenlijk lijkt niets hem in de weg te staan, maar een paar jaar geleden gooit een zakelijk conflict roet in het eten.

Boris wint in 2004 talentenjacht Idols.
Foto: ANP/Juan Vrijdag

Schuld
Zijn bedrijf Bo Rush Productions gaat failliet en Titulaer zit plots opgezadeld met een schuld van enkele tonnen. Mede-eigenaar Wim Noortman, een zakenman die jarenlang in zijn carrière investeert, wil geld zien van de zanger. Met behulp van de curator volgt er afgelopen najaar een schikking tussen de twee. De komende jaren moet de Boris ruim anderhalve ton terugbetalen aan zijn vroegere compagnon. "Ik moet heel hard mijn best doen om de problemen op te lossen."

Onbenul
Hoe kon het eigenlijk zover komen? "Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat ik werkte met mensen die het beste met me voor hadden", blikt de zanger terug. "Maar door problemen aan de andere kant is het omgeslagen in tirannie en rancune." Toch legt hij de schuld ook bij zichzelf. "Ik ben een kunstenaar, een artiest. Maar zakelijk was ik een onbenul. Ik ben nooit met geld bezig geweest", vertelt hij. "Ik ben 36, je kunt je niet alle naïviteit veroorloven. Daar moet ik mezelf ook op aanspreken."

Boris tijdens een optreden in 2013.
Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Psychisch
De financiële problemen en het geruzie in de media hakken er flink in. "Het doet psychisch heel veel met je. Ik heb er persoonlijk veel last van gehad. Dat zal ook nog wel even duren", denkt hij. "Als muzikant ben je een publiek figuur. Als alles dan ineens tot in detail wordt besproken in de pers is dat heel confronterend. Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe dat voelt. Het is afschuwelijk."

Stem kwijt
Door de problemen verliest Boris zelfs zijn stem. Zingen lukt niet meer. "Er was geen dag dat ik niet bezig was met muziek maken, zingen was voor mij een tweede natuur. Het lukte altijd, ook met slechte gewoontes als roken en drinken. Tot dat moment." Hij denkt eerst aan lichamelijke problemen, tot een KNO-arts zegt dat hij beter maar eens met een coach kan gaan praten. "De problemen grepen me letterlijk bij mijn strot." Na een jaar hulp en 'gestaag bouwen', klinkt zijn stem weer als vanouds. "Zingen moet je echt koesteren", beseft hij zich nu. "Dat je zo'n gave hebt gekregen, moet je niet als vanzelfsprekendheid zien."

Boris' nieuwe single 'Best of Me'.

'Ik ben er weer'
Hoewel hij openhartig terugblikt op de turbulente periode die achter hem ligt, wil Boris het liefst praten over wat er komen gaat. Op 27 januari komt er een EP uit en treedt hij op in poptempel Paradiso. Daarna volgt er een heuse Comeback Tour. "Daar kijk ik zo naar uit, dan voel ik zoiets van: ik ben er weer", blikt hij vooruit.

Na een periode van problemen staat nu eindelijk de muziek weer centraal. Boris kan niet wachten. "Dat is zo'n moment waarop ik kan voelen: ik sta weer waar ik hoor te staan. Ik verheug me daar enorm op."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen