Overslaan en naar de inhoud gaan

Boosterprik moet sterfte Maastrichts woonzorgcomplex remmen

Geplaatst opdonderdag 25 november 2021 - 17:07

De afgelopen twee weken zijn 23 bewoners gestorven van woonzorgcomplex De Beyart in Maastricht. Dit is bijna een vijfde van het aantal ouderen in het zorghuis. Artsen en andere organisaties hebben daarom hard gewerkt om de boosterprik nu al te kunnen geven, en niet in januari zoals eerder stond gepland.

Met het versnellen van deze derde vaccinatie proberen artsen verder onheil te voorkomen. De cijfers liegen er namelijk niet om. 23 van de 134 bewoners stierven in de afgelopen twee weken aan de gevolgen van corona. "Dat heeft een grote impact op de bewoners, op hun familie, maar natuurlijk ook op het zorgpersoneel", zegt arts ouderenzorg Christophe van Dijken.

Tij keren
Vandaag werd met vaccineren begonnen in De Beyart. Hierna volgen nog zeven zorginstellingen met eveneens heel kwetsbare ouderen. "De boosterprik biedt geen garantie, maar we hopen hiermee de bewoners wat sterker te maken en uiteindelijk het tij te keren", zegt Van Dijken. "Over een tijdje zien we of dat gelukt is."

Nood is hoog
Het Maastrichtse zorgcentrum is een van de acht instellingen in de regio waar de komende tijd wordt gevaccineerd. In totaal worden zo'n 300 prikken gezet. Op de andere locaties zijn de sterftecijfers lager, maar is de noodzaak ook hoog, zegt Lianne van Goch die het vaccineren voor alle locaties organiseert.

Hard toegeslagen
De reden waarom juist De Beyart zo hard is getroffen is onduidelijk. "Ergens is het virus het zorgcentrum binnengekomen. En dan zie je dat het hard kan toeslaan bij oudere mensen die op zich al kwetsbaarder zijn. Laten we hopen dat deze boosterprik ze sterk genoeg kan maken." zegt Van Goch.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen