Overslaan en naar de inhoud gaan

Boosheid over wervingsactie buurtapp Nextdoor in Limburg

Geplaatst opzaterdag 3 augustus 2019 - 16:50

Een wervingsactie van buurtapp Nextdoor heeft in meerdere Limburgse buurten voor onrust gezorgd.

Nextdoor stuurde uit naam van buurtbewoners een brief rond met het advies de app ook te installeren, maar de desbestreffende 'afzenders' zeggen in de meeste gevallen van niks te weten.

Geen toestemming
Een van de zogenaamde afzenders is Carola Knijnenburg uit de Maastrichtse wijk Heugem. Zij werd dit weekend door buren op de hoogte gesteld van de brief. "Maar ik weet van niks", legt ze uit. "Diverse buren kwamen naar me toe met de brief, maar ik heb nergens toestemming voor gegeven en heb zeker weten geen brieven geprint en verstuurd."

Vervelend
De brief bevat een uitnodiging om gebruik te maken van de gratis buurtapp, waarin tips worden gedeeld en besproken kan worden hoe de veiligheid verbeterd kan worden. Volgens Tamar van de Paal van Nextdoor is er geen sprake van fraude. "We vinden het vervelend dat mensen geschrokken zijn, maar de zorgen zijn niet nodig. Er is geen sprake van fraude of gevaar."

Werven
Mensen die de app hebben geïnstalleerd, krijgen de mogelijkheid om een ansichtkaart naar mensen in de buurt te sturen met daarin de uitnodiging. "Onlangs zijn we ook actief gaan werven in diverse buurten. Dat deden we per mail met een grote groene knop waarmee deelnemers buurtgenoten konden uitnodigen", legt Van de Paal uit.

Groene knop
Nextdoor gaat de problemen onderzoeken, maar benadrukt dat er niks illegaals gebeurt. "We versturen niet zomaar een brief naar de buurt. Dat moeten mensen bewust en actief aanvragen. Er zit niks verstopt in de app dat je toestemming hiervoor geeft zonder het te weten." Knijnenburg weerspreekt dat ze duidelijk en actief op een knop heeft gedrukt. "Die knop zegt me niks en mails van Nextdoor gooi ik altijd direct weg. Daar heb ik ook niet op geklikt." De geschrokken Knijnenburg gaat aangifte doen van identiteitsfraude.

Identiteitsfraude
Ook uit andere wijken in Maastricht en onder meer Reuver en Brunssum kwamen meldingen van de brieven. Ook Huub Koolen uit Reuver kwam erachter dat een brief uit zijn naam is verstuurd: "Ga hier niet op in, want dit is nep", waarschuwt hij op Facebook.

Niets illegaals
De politie wil vooralsnog niet spreken van een strafbaar feit. "Er worden brieven gestuurd uit naam van buurtbewoners die van niets weten", laat de politie Brunssum-Landgraaf op Facebook weten. "Het bedrijf is legaal. Er is niets mis met de buurtapp, maar weet dat ze je naam kunnen 'misbruiken' voor reclame, dus op naam van een buurtbewoner een brief verspreiden terwijl hij/zijn daar niets van weet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen