Overslaan en naar de inhoud gaan

Boosheid over plannen voor provinciale wegen

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 19:40

Het Limburgs Parlement zet mogelijk een streep door de afgeslankte opknapbeurt van drie provinciale wegen. In een statencommissie bleek vrijdag dat er bij lange na geen meerderheid is voor die versobering.

Het gaat om de twee provinciale wegen in Nederweert (N266 en N275), de weg tussen buurtschap De Hut bij Margraten en de Belgische grens bij het gehucht De Plank (N598) en om de Wittemer Allee in de gemeente Gulpen-Wittem (N595). Het provinciebestuur wil op die wegen bijvoorbeeld rotondes en een fietstunnel schrappen.

Bezuinigingen
Tot en met 2033 moet vijftig miljoen moet worden bezuinigd op weg- en spoorprojecten. Daarom zijn alle plannen opnieuw tegen het licht gehouden. Aan de hand van diverse criteria is er nog eens naar gekeken. Het belangrijkste was verbetering van de verkeersveiligheid, gevolgd door doorstroming van het verkeer, leefbaarheid en duurzaamheid. Ook politiek-bestuurlijke argumenten speelden mee bij de uiteindelijke keuzes.

Lees ook: Provincie schrapt 100 miljoen op mobiliteitsbeleid

Boosheid
Maar alle partijen hadden kritiek. Statenlid Aleida Berghorst (PvdA) zei echt boos te zijn. "Dit stuk is kolder. Ik ben me kapot geschrokken en kan er geen touw aan vastknopen. Er is niet genoeg informatie. We worden er gewoon ingenaaid. Dat kan zo echt niet", aldus Berghorst. Statenlid Lei Hermans (PVV) sprak van een slecht gevoel bij dit voorstel.

Nieuw overleg
Een ruime meerderheid wil dan ook dat het provinciebestuur op korte termijn gaat overleggen met de betrokken gemeenten over de versoberde plannen. "Ga met de gemeenten om de tafel om samen tot een oplossing te komen", stelde fractievoorzitter Marc van Caldenberg (SP). Leon Bastiaans van de VVD vond dat er ten onrechte geen overleg heeft plaatsgevonden over alternatieven. "Gemeenten zijn alleen maar geïnformeerd. Het imago van de provincie als betrouwbaar bestuur is in het geding. Want afspraak is afspraak."

Toezegging
Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) zegde toe in gesprek te gaan met de gemeenten. "Maar het moet wel wat opleveren. Uiteindelijk moeten keuzes worden gemaakt, want er moet wel bezuinigd worden. Schrappen is nooit leuk. En uiteindelijk is het wel een afweging van de provincie", zo verklaarde de gedeputeerde.

Leisure Lane
PvdA, SP, D66 en 50Plus hadden ook kritiek op de ruim negen miljoen extra die het provinciebestuur op tafel wil leggen voor de aanleg van de Leisure Lane, de toeristische fietsroute door Parkstad. De bijdrage van de provincie komt daarmee op 17 miljoen, op een totaal budget van 25 miljoen. "Is het nou echt nodig hier nog steviger de beurs te trekken? Laten we zoeken naar besparingen en versoberingen aan de toeristische fietsroute", zo zei D66-fractievoorzitter Leon Vaessen.

Onderhoud ZLSM
Ook het feit dat uit het budget voor mobiliteit het onderhoud van het spoor van de Zuid-Limburgse Stoom Maatschappij wordt betaald, stuitte op kritiek omdat het om een toeristische attractie gaat. Tot en met 2023 is 5,1 miljoen nodig voor werkzaamheden.

Op 31 januari komt de kwestie opnieuw aan de orde in een statencommissie. Dan wordt ook besloten of het voorstel op 7 februari wordt besproken in het Limburgs Parlement, of dat de behandeling wordt uitgesteld.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen