Overslaan en naar de inhoud gaan

Boosheid en teleurstelling over inhalen uren Wibra

Geplaatst opmaandag 21 juni 2021 - 21:34

Werknemers van Wibra moeten tijdens de zomer uren inhalen die ze niet konden maken tijdens de lockdown.

Jolanda Vullings uit Beegden is boos en teleurgesteld in haar werkgever, zegt ze tegen de NOS.

Extra uren en kosten
Vullings werkt al 20 jaar bij de Wibra en heeft een contract van 20 uur per week. "Tijdens de lockdown kon ik 13 uur per week komen, dus bleven er zeven min-uren over. Alles bij elkaar heb ik 130 min-uren opgebouwd. Die moet ik nu de komende zomermaanden inhalen. Dat vind ik oneerlijk." Daarnaast kost het haar geld. Als ze extra gaat werken in de zomerperiode, moet ze kinderopvang regelen.

Volgens Wibra-advocaat Rachelle Mourits kunnen uren echter het hele jaar worden ingehaald, niet alleen in de zomer. Als dit problemen zou veroorzaken, kan in overleg naar een oplossing gezocht worden.

Geen andere optie
Vullings schat in dat zeker de helft van het personeel met hetzelfde probleem zit. Meerdere medewerkers zijn naar de vakbond gestapt. "In eerste instantie moet de bond natuurlijk proberen in gesprek te komen met de werkgever, maar dat is niet gelukt", zegt Vullings. "Dan zijn er geen andere opties dan naar de rechter te stappen."

Volgens Mourits steunt de ondernemingsraad van Wibra het besluit om werknemers uren te laten inhalen.

Zaak tegen Wibra
Wibra kreeg steun van de overheid om de werknemers door te kunnen betalen. Toch moeten werknemers deze zomer uren inhalen die ze niet konden maken tijdens de lockdown. FNV is het daar niet mee eens. Maandag startte de vakbond in de rechtbank van Zutphen een zaak tegen de keten om alle uren die de Wibra via de NOW-regeling gecompenseerd heeft gekregen kwijt te schelden.

Volgens Wibra bleef het aantal min-uren van werknemers door de lockdown beperkt. In de meeste gevallen ging het volgens de keten om 10 procent van het totaal aantal contracturen. Dat valt binnen de bandbreedte van 35 procent die in de cao is vastgelegd.

Normale salaris ontvangen
Volgens advocaat Mourits kregen de werknemers de uren die ze niet konden werken doorbetaald, gedeeltelijk met overheidssteun, maar dat staat los van het inhalen van uren. "Er wordt gesuggereerd dat de retailer een vergoeding ontvangt voor kosten die ze niet maken, daar is geen sprake van", zegt Mourits tegen de NOS. "De werknemers hebben gewoon hun normale salaris ontvangen. Dat betekent dat die loonkosten ook daadwerkelijk zijn gemaakt."

De rechter doet binnen twee weken uitspraak in het kort geding tegen de Wibra.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen