Overslaan en naar de inhoud gaan

Boos op vrouwen die geen uitstrijkje laten maken

Geplaatst opmaandag 20 januari 2020 - 19:01

Dianne Schraven uit Neerbeek onderging zelf drie behandelingen tegen kanker en ze vindt dat iedereen mee moet doen aan bevolkingsonderzoeken.

In 2010 kreeg Dianne te horen dat ze uitgezaaide longkanker had. Eigenlijk een doodvonnis, maar ze leeft nog steeds.

Diagnoses
De overlevingskans voor mensen met kanker neemt toe. Van alle mensen die dertig jaar geleden de diagnose kanker kreeg, was de kans dat ze nog vijf jaar zouden leven, minder dan de helft (42 procent). Maar anno nu ligt dat percentage op 65 procent. En daar komt ieder jaar 1 procent bij. Daar moet wel bij gezegd worden dat de kans op genezing afhankelijk is van de soort kanker. Vooral borst-, prostaat-, slokdarm- of bloed- en lymfeklierkanker zijn tegenwoordig beter te behandelen. Dat komt omdat diagnoses sneller kunnen worden vastgesteld, en de behandelmethodes sterk zijn verbeterd.

Video: L1

Geluk
Ook voor longkankerpatiënten zijn de behandelmethodes verbeterd. Maar het percentage patiënten dat nog leeft vijf jaar na de diagnose is nog steeds laag: 21 procent. Dus Dianne Schraven kan van geluk spreken dat ze er nog is. Dat wil niet zeggen dat ze genezen is. "Ik beschouw mijzelf als iemand met chronische kanker. En de gevolgen van de chemokuren die ik heb ondergaan zijn nog merkbaar, zo ben ik steeds erg snel vermoeid."

Lees ook: Jonge vrouwen laten minder vaak uitstrijkje maken

Boos
Maar dat weerhoudt Dianne er niet van om zich in te zetten voor het Kankeronderzoekfonds Limburg. De strijd tegen kanker ligt haar na aan het hart. En als ze dan in het nieuws hoort dat vooral jonge vrouwen niet meedoen in het jaarlijkse bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, dan wordt ze boos. "Ja echt, dan maak ik me boos. Ze beseffen niet wat het is om kanker te krijgen. Het is de hel. dat is misschien te voorkomen als je er vroeg bij bent. Dus doe mee aan die onderzoeken." Dianne Schraven weet waar ze het over heeft, na drie behandelingen met bestraling en chemo. Maar op de vraag of ze het een vierde keer zou doen, is het antwoord na enig nadenken: "Nee ik zou het niet meer doen. Maar dat hoeft ook niet. Ik word 86!"

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen