Overslaan en naar de inhoud gaan

Boom van het jaar uit Maasniel vanaf nu te proeven

Geplaatst opzaterdag 23 oktober 2021 - 22:07

De bladeren van de 'Boom van het Jaar 2021' in Maasniel zijn gebruikt om zogenoemde 'overwinningsthee' van te maken.

Joël Sturmans uit Beesel kwam met het idee om thee te maken van de majestueuze lindeboom.

Verkiezing
De overwinningsthee kan in cultureel centrum het Greswaren in Reuver geproefd worden. In de voormalige Gresbuizenfabriek is het mediabedrijf van Sturmans gevestigd. Ook zit daar het Grescollege. Op een van de schermen die in het gebouw hangen, werd eerder aandacht gevraagd voor de verkiezing Boom van het jaar.

Lees ook: Statige linde Maasniel verkozen tot Boom van het jaar

Spinazie
"Het idee van de lindethee kwam spontaan. Ik ging een berichtje schrijven over het feit dat Limburg gewonnen had met de mooiste lindeboom." De 32-jarige Beeselnaar zocht toen meer op over de oude linde. "Ik zag op een gegeven moment staan dat je met lindebladeren bijvoorbeeld spinazie kunt maken, maar ook lindethee. Dat kan met de bloesem maar ook met de bladeren."

Uniek
Zelfs een bioloog van het Grescollege wist niet dat van de bladeren thee gemaakt kan worden. Ook Maarten van Essen die de boom opgaf voor de verkiezing wist niet dat je er thee van kan zetten. "Op die manier is het wel uniek."

Positief
Aangezien in de Greswaren een horecagelegenheid zit, dacht Sturmans meteen twee vliegen in één klap te slaan. Op de gratis thee wordt al positief gereageerd volgens de bedenker. "Het smaakt wel lekker heb ik mensen horen zeggen."

Hoelang de overwinningsthee te krijgen is, weet Sturmans niet. "Zolang de voorraad strekt. Die tak met bladeren raakt ook een keer op."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen