Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Boodschappen doen over de grens: loont dat nog steeds?

Geplaatst opvrijdag 11 januari 2019 - 17:26

De dagelijkse boodschappen zijn opnieuw duurder geworden door de btw-verhoging. Tijd om nog eens goed te kijken of het loont om boodschappen in België of Duitsland te doen.

Wij namen de proef op de som en gingen met een boodschappenlijstje de grens over.

Duitsland is het goedkoopst
Op het boodschappenlijstje staat onder andere Coca Cola, vlees, melk, fruit en chips. Net als de echte koopjesjagers gingen we naar de budgetsupermarkten in de Euregio. Uit de kassabonnen blijkt dat de Duitse supermarkt goedkoper is dan de Nederlandse. België blijkt het duurste. Duitsland komt het goedkoopste uit de bus omdat de shopper daar vooral minder betaalt voor frisdranken en koffie.

Het boodschappenlijstje vergeleken per land
Foto: L1

Borreltje en geurtje
Toch loont het om een tripje naar het buitenland te maken als de voorraadkasten leeg zijn. Het helpt daarbij als je regelmatig een borreltje drinkt en graag goed ruikt. Want daarmee is, vooral in Duitsland, veel geld te besparen. Whisky, likeur en rum zijn bijvoorbeeld euro's goedkoper vergeleken met Nederland. Maar ook shampoo, deodorant en andere verzorgingsproducten.

Foto: L1

Benzinebesparing
Een lege tank na het oversteken van de grens? In Duitsland kost een liter benzine zo'n 1,30 euro. Dat is 20 cent goedkoper dan in Nederland. Op een tank van 50 liter is dat al snel een besparing van 10 euro. Maar in Duitsland is de benzine niet het goedkoopste. In België kost 1 liter zo'n 1,21 euro. Toch een besparing van 9 cent per liter.

Het verschil van benzineprijs per land
Foto: L1

Budgetcoach
Nu lijkt 3 procent niet veel, maar het tikt toch aan. "Vooral voor mensen die weinig te besteden hebben", zegt budgetcoach Judith Doré van Budgetcoach Limburg. "Ik adviseer de mensen die ik begeleid dan ook om goed te kijken waar ze boodschappen doen." Ook zij ziet dat boodschappen doen in vooral Duitsland vaak voordelig kan zijn. "Mijn cliënten moeten het met een weekbudget doen. Als ze de mogelijkheid hebben, adviseer ik ze daarom om toch eens over de grens te kijken."

Niet altijd goedkoper
Maar het blijft wel oppassen. Sommige producten zijn in Nederland toch goedkoper. Zo zijn bloemen en planten in ons land vaak goedkoper. Ook is het natuurlijk van belang om aanbiedingen in de gaten te houden. Want ook dat scheelt natuurlijk in de beurs. Daarnaast verschilt de benzineprijs van pomp tot pomp en soms zelfs van uur tot uur. Tank je diesel? Laat dan België links liggen. Want tanken in ons land en vooral in Duitsland is dan veel voordeliger.

Grenzeloos
Voor de oplettende consument is er dus veel te verdienen door over de grens te kijken. "Ik ga zowel in Duitsland als in België boodschappen doen", zegt een inwoner van Meerssen. "Kaas ga ik bijvoorbeeld in België halen en drank in Duitsland." Een andere vrouw komt er ook voor de gezelligheid. "Ik doe de inkopen in Tüddern. Dat scheelt in de prijs. Maar ik ga er ook tanken. En iets eten. Een dagje weg.”

Verzet tegen btw
En dat ziet ook het Limburgse bedrijfsleven. Niet voor niets blijft MKB-Limburg zich verzetten tegen de btw-verhoging. "Die kan veel impact hebben op onze economie", zegt voorzitter Monique Princen van MKB-Limburg. "Als mensen hun boodschappen gaan doen in de supermarkt in Duitsland zullen ze waarschijnlijk ook het brood daar kopen. En dat voelt de bakker weer. Maar ook kappers, apothekers of restauranthouders kunnen getroffen worden."

De belangenvereniging maakt zich dan ook veel zorgen. "Bij deze belastingverhoging is geen rekening gehouden met de ondernemers in de grensregio. Die worden nu geraakt. Op veel vlakken. En het is niet de eerste keer."

Grote gevolgen
De gevolgen kunnen zelfs nog groter zijn. Zo kunnen grote
supermarkten het aantal vestigingen langs de grens verkleinen, omdat het aantal klanten terug kan lopen. En dat heeft weer gevolgen voor de leefbaarheid in sommige grensplaatsen. En ook de werkgelegenheid kan daardoor in het gedrang komen.

Compensatie
Het liefst wil MKB-Limburg dat de btw-verhoging terug wordt gedraaid. "Maar dat zal niet lukken", zegt Princen. "Daarom willen we compensatie." De belangenvereniging wil daarom na een jaar een grondig onderzoek naar de effecten van de btw-verhoging. Maar daar zal de consument niet op wachten. Die kunnen geld besparen. Maar wel goed opletten dus.

Massaal de grens over?
Maar het is nog maar de vraag of de Limburgers massaal in hun auto springen om hun boodschappen in Duitsland te gaan doen. Financieel is het misschien interessant. Maar niet iedereen heeft zin 15 á 20 minuten in de auto te zitten voor een voordeeltje van enkele tientjes. Want we zijn altijd op zoek naar koopjes.

Veel mensen doen toch liever andere dingen in hun vrije tijd dan boodschappen doen.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen