Overslaan en naar de inhoud gaan

Bommenwerper uit WOII teruggevonden in Nederweert

Geplaatst opzaterdag 1 februari 2020 - 13:34

Een verloren gewaande bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog is na 75 jaar teruggevonden in het Weerterbos bij Nederweert.

Uit onderzoek van Stichting Regionaal Archeologisch Bodemonderzoek en Stichting Luchtoorlog 1939-1945 blijkt dat het om de Halifax NA260 L8-G gaat, die sinds 7 februari 1945 werd vermist.

Verdampt
Drie Britse bommenwerpers werden toen boven Nederweert aangeschoten door de nachtjager van Gerhardt Raht, een beroemde Duitse piloot. Niet veel later zijn de vliegtuigen gecrasht. Een wrak werd nooit gevonden. Lange tijd dacht men dat deze bommenwerper in de lucht ontploft was en als het ware ‘verdampt’ zou zijn.

Coldcase
In december werd het mysterie opgelost, zo zegt Alfons Bruekers van Stichting Regionaal Archeologisch Bodemonderzoek. Volgens hem staat nu vast dat de bommenwerper in Nederweert is neergestort. "In 2012 zijn de eerste stukjes gevonden", zegt hij. "Maar nu weten we het zeker. Een soort coldcase uit de luchtvaarthistorie is opgelost."

Monument
Qua timing had dat niet beter gekund, beseft Bruekers. Op de Veluwepeel in Asten-Heusden vindt volgende week vrijdag een herdenking plaats. Ook zal er dan een monument ter nagedachtenis van de omgekomen vliegeniers worden onthuld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen