Overslaan en naar de inhoud gaan

Bommenwerper uit WOII teruggevonden in Nederweert

Geplaatst opzaterdag 1 februari 2020 - 13:34

Een verloren gewaande bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog is na 75 jaar teruggevonden in het Weerterbos bij Nederweert.

Uit onderzoek van Stichting Regionaal Archeologisch Bodemonderzoek en Stichting Luchtoorlog 1939-1945 blijkt dat het om de Halifax NA260 L8-G gaat, die sinds 7 februari 1945 werd vermist.

Verdampt
Drie Britse bommenwerpers werden toen boven Nederweert aangeschoten door de nachtjager van Gerhardt Raht, een beroemde Duitse piloot. Niet veel later zijn de vliegtuigen gecrasht. Een wrak werd nooit gevonden. Lange tijd dacht men dat deze bommenwerper in de lucht ontploft was en als het ware ‘verdampt’ zou zijn.

Coldcase
In december werd het mysterie opgelost, zo zegt Alfons Bruekers van Stichting Regionaal Archeologisch Bodemonderzoek. Volgens hem staat nu vast dat de bommenwerper in Nederweert is neergestort. "In 2012 zijn de eerste stukjes gevonden", zegt hij. "Maar nu weten we het zeker. Een soort coldcase uit de luchtvaarthistorie is opgelost."

Monument
Qua timing had dat niet beter gekund, beseft Bruekers. Op de Veluwepeel in Asten-Heusden vindt volgende week vrijdag een herdenking plaats. Ook zal er dan een monument ter nagedachtenis van de omgekomen vliegeniers worden onthuld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen