Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bomenkap Sabic gaat ten koste van oud veepad'

Geplaatst opmaandag 7 juni 2021 - 16:04

Natuurorganisatie IVN en Cultureel Erfgoed Stein zijn het niet eens met het plan van chemiebedrijf Sabic om 280 bomen te kappen op het Heidekamppark in Stein.

Volgens de tegenstanders dreigt een historische veedrift, een oud veepad dus, verloren te gaan als de bomen worden gekapt. Daarom hebben de stichtingen bezwaar ingediend tegen de omgevingsvergunning die Sabic heeft aangevraagd.

Aantasting onderliggende leiding
Het chemieconcern zegt dat de wortels van die bomen de coating van een onderliggende leiding aantasten. Sabic heeft beloofd om na de bomenkap natuurcompensatie toe te passen, maar dat heeft gevolgen voor de veedrift.

Lees ook: Wortels bedreigen Chemelot-pijpleiding: 280 bomen weg

Historisch
Aan de linker- en rechterzijde van het pad moet minimaal vijf meter ruimte ontstaan zodat de wortels van bomen en struiken de leiding niet meer kunnen beschadigen. Daarmee verandert de veedrift - nu een smal, slingerend paadje - in een breed, recht pad. Volgens de stichtingen verdwijnt hiermee het historisch karakter van de drift, het eeuwenoude pad waarover vroeger het vee van de stallen in Urmond naar de Graetheide liep.

Onderzoek
Het chemiebedrijf heeft naar eigen zeggen alle mogelijkheden om de bomenkap te voorkomen onderzocht. "De leiding kan niet worden omgelegd en andere leidingen in de buurt kunnen helaas niet als vervanging dienen. We hebben via een landschapsarchitect een ontwerp laten maken om de veedrift zo authentiek mogelijk terug te laten komen in het landschap", zegt Director Operations Jos Visser van Sabic.

'Afweging tussen natuurbehoud en veiligheid'
De gemeente Stein laat weten niet blij te zijn met de voor september geplande bomenkap en gaat het standpunt van de tegenstanders meenemen bij het besluit voor de omgevingsvergunning. "Maar we zien wel het veiligheidsprobleem van de boomwortels en zullen een afweging moeten maken tussen natuurbehoud en veiligheid", concludeert wethouder Danny Hendrix.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen