Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen uit centrum Horst krijgen nieuwe plek in Venray

Geplaatst opdonderdag 25 februari 2021 - 22:02

Zeven plataanbomen uit het centrum van Horst verhuizen naar het Annapark in Venray.

De platanen staan een herinrichting van het centrum in Horst in de weg en zouden daarom opgeofferd worden.

Verhuizing
De Renschdael Groep, als vastgoedontwikkelaar eigenaar van het Annapark in Venray, kon dat niet over zijn hart verkrijgen. Daarop werd een hoveniersbedrijf uit Swolgen verzocht om de platanten te verplaatsen naar het park in Venray. "De platanen hebben zeker veertig jaar in Horst gestaan", zegt Robert van Gerven van De Middelpas Hoveniers. "Dat maakt een dergelijke verhuizing extra spannend."

Onderzoek
Na een uitgebreid bomenonderzoek werden zeven bomen geschikt bevonden om naar Venray te verhuizen. Zes andere platanen krijgen in Horst zelf een nieuwe plek. "De bomen zijn donderdag handmatig uitgegraven, vervolgens verpakt in jute en op een vrachtwagen rechtopstaand naar Venray gebracht", zegt Van Gerven.

Droge grond
Ondanks het onderzoek en de precisie waarmee de bomen uitgegraven zijn, blijft het spannend of alle bomen in leven blijven. "De bomen hebben jarenlang in erg droge grond gestaan. We zullen behoorlijk veel extra water moeten geven om ze in Venray weer blad te laten krijgen. Bij het uitgraven bleek wel dat de platanen veel haarwortels hebben. Dat is een goed teken", aldus Van Gerven.

Schouwburg
De bomen komen voor de voormalige schouwburg in het Annapark te staan. In de plannen van Renschdael Groep komt daar op termijn waarschijnlijk een horecaonderneming. "De plataan is bij uitstek geschikt om schaduwplekken te creƫren voor terrassen", zegt Van Gerven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen