Overslaan en naar de inhoud gaan

Bom onder dierenambulance na vertrek directeur

Geplaatst opmaandag 29 juni 2020 - 14:08

Bestuur, personeel en vrijwilligers van de Dierenambulance Limburg Zuid liggen met elkaar overhoop.

Bron van het conflict is de aftocht van directeur Marian van Keulen, die na haar vertrek niet als vrijwilliger bij de dierenambulance mag terugkeren.

Onderzoek accountant
"Er is een beoogd opvolger voor Marian", vertelt voorzitter Ronald Wouters. "Die is de administratie ingedoken en is daar het een en ander in tegengekomen, waar je vragen bij kunt hebben." Dat interne onderzoek heeft ertoe geleid dat een extern accountantskantoor is aangetrokken om verder onderzoek te doen. "Waar dat over gaat, kan ik op dit moment nog niet zeggen", zegt Wouters. Hij verwacht dat het onderzoek in de loop van juli is afgerond en openbaar wordt.

Smerige verhalen
Directeur Marian van Keulen spreekt van 'smerige verhalen' die over haar de ronde doen. "Ze pakken alles aan om mij zwart te kunnen maken. Ik zou de administratie niet goed gedaan hebben." Sinds 2008 heeft Keulen de leiding over de Dierenambulance Limburg Zuid (DALZ). In totaal is ze 22 jaar actief voor de dierenorganisatie. "Ze beschouwt het als haar baby en ze kan het niet loslaten", zegt Wouters. Van Keulen: "Ik heb nog nooit een functioneringsgesprek gehad en nu mag ik niet eens als vrijwilliger meer terugkomen. Ik mag zelfs het pand niet meer betreden."

Niet te handhaven
Dat laatste bestrijdt Wouters: "We hebben haar nooit de toegang verboden. Dat is een verzinsel." Maar als vrijwilliger wil hij haar inderdaad niet over de vloer hebben. "Dat staat ook zo omschreven in de arbeidsovereenkomst. Daar kunnen we van afwijken, maar daar moeten we dan als bestuur een goede reden voor hebben." Wouters verwacht echter dat het externe onderzoek gaat aantonen dat Van Keulen ook niet als vrijwilliger te handhaven is."

Van Keulen zou per 1 juli opstappen als directeur. Dat is verzet naar 1 augustus. Wouters: "Van Keulen heeft haar ontslag aangevochten. We hebben ons inderdaad niet aan de juiste termijnen gehouden, vandaar dat het ontslag een maand is opgeschoven, naar 1 augustus."

Harde kern
Bij de Dierenambulance Limburg Zuid werken 33 vrijwilligers in de driehoek Sittard-Maastricht-Vaals. André Vermeulen behoort naar eigen zeggen tot een harde kern van zes vrijwilligers waar de dierenambulance 7 dagen per week, 24 uur per dag een beroep op kan doen. "Als Marian weg moet en niet als vrijwilliger mag terugkeren, stoppen wij ook", zegt Vermeulen. "En dan hebben ze een acuut probleem, want dan krijgen ze de roosters niet meer rond."

Dieren slachtoffer
Wouters erkent dat een dergelijk vertrek voor problemen zorgt. "Dan zullen we op zoek moeten gaan naar nieuwe mensen. Op korte termijn zijn de dieren vooral het slachtoffer." De voorzitter van de dierenstichting hoopt dat de vrijwilligers tot inkeer komen, als ze het externe rapport onder ogen krijgen. "Dat ze inzien dat een aantal zaken écht niet door de beugel kan."

Verkapt loon
Zonder in uitvoerig detail te willen treden geeft Wouters aan dat hij als bestuurder ook een verantwoordelijkheid heeft. "Er zijn zaken die ik heb goedgekeurd en waar ik spijt van heb." Een enkel voorbeeld wil hij wel geven: "Bij de groothandel en bij de supermarkt wordt boodschappen gedaan. Erop gericht om vrijwilligers van een lunch te voorzien. Dat is in een vrijwilligersorganisatie zeer ongebruikelijk, omdat het verkapt loon is." Wouters benadrukt dat dit voorbeeld nog een van de minst ernstige zaken is. "Meer wil ik nu echt nog niet zeggen."

Bedreigingen
Wel geeft Wouters aan dat hij op het punt heeft gestaan om aangifte te doen. "Er zijn nogal wat bedreigingen mijn kant op gekomen. Erg akelig allemaal." Hij heeft de aangifte niet doorgezet, omdat hij de kwestie niet nog verder wil laten escaleren. "Binnenkort heb ik een gesprek met de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam, om de situatie te bespreken."

Zinkend schip
Het heeft er wel voor gezorgd dat Wouters nadenkt over zijn toekomst in het bestuur van de Dierenambulance Limburg-Zuid. "Ik raak nu op punt dat ik mijn bestuurstaken wil overdragen, maar ik verlaat geen zinkend schip. Ik ga door met alles boven water te halen, nu ze me zo aan het uitdagen zijn." Wouters zegt een fijne en gezonde organisatie achter te willen laten.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen