Overslaan en naar de inhoud gaan

'Boete voor achterlaten hondenpoep helpt niet'

Geplaatst opdinsdag 4 oktober 2016 - 17:29

Jaarlijks moet de gemeente Heerlen 400.000 kilo hondenpoep afvoeren, die de hondenbezitters hebben verzuimd op te ruimen.

Volgens wethouder Aarts heeft het uitdelen van boetes geen enkel effect. De gemeente hoopt tijdens een speciale 'hondenpoepconferentie' op 15 oktober van deskundigen én inwoners te vernemen hoe dit probleem het beste kan worden aangepakt.

Grootste irritatie
In het programma AvondGasten van L1 zegt de wethouder dat uit enquetes blijkt dat overlast van hondenpoep de grootste irritatie van inwoners is. Volgens de gemeente wordt slechts 40 procent van alle hondenpoep netjes opgeruimd, maar toch schrijven milieucontroleurs slechts 43 boetes per jaar uit.

Ook het verhogen van de hondenbelasting, gratis poepzakjes en speciale hondentoiletten baten niet. Een blaffende viervoeter produceert zo'n 84 kilo poep gemiddeld per jaar. Heerlen telt in totaal 8654 honden. Dat komt neer op op 726.503 kilo hondenpoep per jaar.

Belonen
Volgens 'hondentolk' Godfried Dols ligt de oplossing in het verplicht stellen van cursussen voor hondenbezitters. "Laat ze niet alleen leren hoe een hond sociaal getraind kan worden, maar ook op het gebied van hondenpoep. Het is feitelijk een psychologisch ding. Mensen leren al op vroege leeftijd dat poep vies is en dat je dat niet moet aanraken. Daar moet je als hondenbezitter overheen. Als gemeente zou je deelnemers financieel kunnen belonen door de hondenbelasting voor hen te verlagen."

Hondenpoepconferentie
Op 15 oktober is er een bijeenkomst in SCHUNCK*. Hondenexperts, zoals Martin Gaus, en dierenartsen geven dan lezingen. De hondenpoepconferentie begint om 10:00 uur en duurt tot 13:30 uur. Verder vinden die dag op het Pancratiusplein diverse hondenactiviteiten plaats.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Thermenmuseum Heerlen
Heerlen ziet af van verzelfstandiging Historisch Goud
Venray trekt de beurs in strijd tegen hondenpoep
Miljoen subsidie voor cultuuronderwijs in Parkstad
Wereldwijde belangstelling voor tentoonstelling in Heerlen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen