Overslaan en naar de inhoud gaan

Boete betaald, maar chauffeurs vechten door voor loon

Geplaatst opvrijdag 11 november 2016 - 20:03

Hoewel de boete door het bedrijf is betaald, weigeren de twee Roemeense chauffeurs van de Venlose transporteur Martin Wismans te vertrekken van de parkeersplaats waar ze staan.

Ze willen eerst het loon waar ze nog recht op zeggen te hebben, in totaal zo'n 3000 euro.

Parkeerplaats
De twee staan al een week stil op een parkeerplaats in het Belgische Battice. Ze mochten van de Belgische politie niet weg voordat ze een boete hadden betaald, die was opgelegd omdat ze zich niet aan de rij- en rusttijden hadden gehouden.

Voldaan
Vrijdagmiddag werd duidelijk dat Martins Wismans BV de boete had voldaan, waardoor de twee van de politie mogen vertrekken. Maar de Roemenen weigeren dat. Ze willen eerst hun achterstallige salaris. Ze hebben al maanden geen cent gezien.

De twee Roemeense chauffeurs in de cabine op de parkeerplaats.
Foto: L1/Frank Moonen

Vakbonden
Vakbondsmensen uit België en Nederland hebben zich intussen over de twee chauffeurs ontfermd. Ze houden ter plekke een oogje in het zeil. De vrees bestaat dat Wismans andere chauffeurs stuurt om met de twee vrachtwagens weg te rijden. In dat geval zouden de Roemenen helemaal naar hun geld kunnen fluiten en zijn ze hun werk kwijt.

Slaven
Volgens vakbond FNV worden buitenlandse chauffeurs massaal door het Venlose bedrijf uitgebuit. "En als ze naar hun geld gaan vragen, worden ze letterlijk op straat gezet en worden weer andere chauffeurs ingezet. Ze worden als slaven behandeld", zegt FNV-bestuurder Paul Leurs.

De directie van Martin Wismans BV wilde vrijdag niet reageren.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wismans-chauffeurs gedeeltelijk uitbetaald en naar huis
'Ook Franse chauffeurs uitgebuit door Wismans'
Transportbedrijf Wismans rijdt zonder vergunning rond
Nog geen Kamerdebat over uitbuiting Filipino's
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen