Overslaan en naar de inhoud gaan

Boete betaald, maar chauffeurs vechten door voor loon

Geplaatst opvrijdag 11 november 2016 - 20:03

Hoewel de boete door het bedrijf is betaald, weigeren de twee Roemeense chauffeurs van de Venlose transporteur Martin Wismans te vertrekken van de parkeersplaats waar ze staan.

Ze willen eerst het loon waar ze nog recht op zeggen te hebben, in totaal zo'n 3000 euro.

Parkeerplaats
De twee staan al een week stil op een parkeerplaats in het Belgische Battice. Ze mochten van de Belgische politie niet weg voordat ze een boete hadden betaald, die was opgelegd omdat ze zich niet aan de rij- en rusttijden hadden gehouden.

Voldaan
Vrijdagmiddag werd duidelijk dat Martins Wismans BV de boete had voldaan, waardoor de twee van de politie mogen vertrekken. Maar de Roemenen weigeren dat. Ze willen eerst hun achterstallige salaris. Ze hebben al maanden geen cent gezien.

De twee Roemeense chauffeurs in de cabine op de parkeerplaats.
Foto: L1/Frank Moonen

Vakbonden
Vakbondsmensen uit België en Nederland hebben zich intussen over de twee chauffeurs ontfermd. Ze houden ter plekke een oogje in het zeil. De vrees bestaat dat Wismans andere chauffeurs stuurt om met de twee vrachtwagens weg te rijden. In dat geval zouden de Roemenen helemaal naar hun geld kunnen fluiten en zijn ze hun werk kwijt.

Slaven
Volgens vakbond FNV worden buitenlandse chauffeurs massaal door het Venlose bedrijf uitgebuit. "En als ze naar hun geld gaan vragen, worden ze letterlijk op straat gezet en worden weer andere chauffeurs ingezet. Ze worden als slaven behandeld", zegt FNV-bestuurder Paul Leurs.

De directie van Martin Wismans BV wilde vrijdag niet reageren.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wismans-chauffeurs gedeeltelijk uitbetaald en naar huis
'Ook Franse chauffeurs uitgebuit door Wismans'
Transportbedrijf Wismans rijdt zonder vergunning rond
Nog geen Kamerdebat over uitbuiting Filipino's
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen