Overslaan en naar de inhoud gaan

Boete betaald, maar chauffeurs vechten door voor loon

Geplaatst opvrijdag 11 november 2016 - 20:03

Hoewel de boete door het bedrijf is betaald, weigeren de twee Roemeense chauffeurs van de Venlose transporteur Martin Wismans te vertrekken van de parkeersplaats waar ze staan.

Ze willen eerst het loon waar ze nog recht op zeggen te hebben, in totaal zo'n 3000 euro.

Parkeerplaats
De twee staan al een week stil op een parkeerplaats in het Belgische Battice. Ze mochten van de Belgische politie niet weg voordat ze een boete hadden betaald, die was opgelegd omdat ze zich niet aan de rij- en rusttijden hadden gehouden.

Voldaan
Vrijdagmiddag werd duidelijk dat Martins Wismans BV de boete had voldaan, waardoor de twee van de politie mogen vertrekken. Maar de Roemenen weigeren dat. Ze willen eerst hun achterstallige salaris. Ze hebben al maanden geen cent gezien.

De twee Roemeense chauffeurs in de cabine op de parkeerplaats.
Foto: L1/Frank Moonen

Vakbonden
Vakbondsmensen uit België en Nederland hebben zich intussen over de twee chauffeurs ontfermd. Ze houden ter plekke een oogje in het zeil. De vrees bestaat dat Wismans andere chauffeurs stuurt om met de twee vrachtwagens weg te rijden. In dat geval zouden de Roemenen helemaal naar hun geld kunnen fluiten en zijn ze hun werk kwijt.

Slaven
Volgens vakbond FNV worden buitenlandse chauffeurs massaal door het Venlose bedrijf uitgebuit. "En als ze naar hun geld gaan vragen, worden ze letterlijk op straat gezet en worden weer andere chauffeurs ingezet. Ze worden als slaven behandeld", zegt FNV-bestuurder Paul Leurs.

De directie van Martin Wismans BV wilde vrijdag niet reageren.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wismans-chauffeurs gedeeltelijk uitbetaald en naar huis
'Ook Franse chauffeurs uitgebuit door Wismans'
Transportbedrijf Wismans rijdt zonder vergunning rond
Nog geen Kamerdebat over uitbuiting Filipino's
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen