Overslaan en naar de inhoud gaan

Boerenprotest houdt aan: verkeershinder verwacht

Geplaatst opmaandag 17 februari 2020 - 15:52

Automobilisten in Limburg krijgen woensdag mogelijk te maken met verkeershinder.

Boeren trekken dan per tractor naar Den Haag om er te demonstreren.

Vorm
Hoe groot de overlast gaat zijn is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen de ANWB en Rijkswaterstaat. "Dat er verkeershinder zal optreden, lijkt duidelijk. Maar de vorm van de acties zal bepalen hoeveel last we krijgen. Als de tractoren drie stroken breed over de snelweg rijden, kan het oplopen. Hoe dichter je bij Den Haag komt, hoe groter de kans dat je last gaat krijgen. Maar alles is afhankelijk van de vorm, in hoeverre de boeren vrij spel krijgen", zegt de ANWB.

FDF heeft de boeren gevraagd om niet via de snelweg, maar via 'B-wegen' naar Den Haag te rijden.

Fanatiek
Farmers Defence Force (FDF) wil met ongeveer 7500 mensen demonstreren. Het protest is op de Koekamp, naast station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld. FDF-bestuurder Jeroen van Maanen verwacht dat veel Limburgse boeren zich aansluiten bij de actie. “Ze zijn net zo fanatiek als de boeren in het westen van het land, dus ik ga ervan uit dat de Limburgse boeren in groten getale naar Den Haag komen.”

Opletten
Rijkswaterstaat wacht af wat woensdag gebeurt. "Het wordt opletten geblazen. Maar we weten niet wanneer ze gaan rijden, waar ze vertrekken, hoe de rest van de route is. Misschien is er wel of geen regen. Hoe rijden de tractoren, en hoe alert zijn automobilisten? Er zijn zo veel factoren." De Limburgse Land en Tuinbouw Bond (LLTB) heeft signalen ontvangen van boeren die woensdag vanuit Limburg naar de hofstad gaan. “Maar het is geen actie van ons, dit is een protest van de FDF”, laat LLTB-woordvoerder Roel Boots desgevraagd weten.

Stikstofprobleem
FDF gaat volgens Van Maanen demonstreren, “omdat we als landbouw al maandenlang oplossingen aandragen voor het stikstofprobleem, maar we vanuit de regering in Den Haag niks horen”.

Sinds oktober voeren de boeren regelmatig actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen