Overslaan en naar de inhoud gaan

Boerenbond LLTB zet weer drones in tegen hennepteelt

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 17:09

Boerenbond LLTB wil weer drones gaan inzetten in de strijd tegen illegale hennepplanten in maisvelden. Criminelen gebruiken grote maisvelden om in het midden, onzichtbaar voor de omgeving, hennep aan te planten. Boeren komen er vaak pas achter als de mais geoogst wordt.

"Illegale hennepteelt zorgt bij getroffen ondernemers nog steeds voor veel ergernis, schade, verdachtmakingen en rompslomp", zegt Roel Boots van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). "Het is echt een probleem dat we moeten blijven bestrijden."

Miljoenen
Er zijn de afgelopen tien jaar duizenden hennepplanten aangetroffen op maisvelden in met name Noord-Limburg. Dat gaat al snel om een straatwaarde van tientallen miljoenen. Tot 2017 voerde de politie vluchten uit met drones om het probleem in kaart te brengen. "Dat heeft best resultaat gehad, maar het probleem is niet weg", zegt Boots van de LLTB. "Wij staan klaar om opnieuw met drones de lucht in te gaan als wij van onze leden horen dat er ergens hennep staat."

Hennepteelt in maisveld_HD
Foto: LLTB

Flinke kostenpost
Voor de bond een stevige kostenpost, maar volgens Boots noodzakelijk. "Voor ons is en blijft het tegengaan van criminaliteit in het buitengebied van groot belang. Door deze problematiek zichtbaar te maken, komt dit dossier mogelijk weer wat hoger op de politieke agenda. Dat de politie niet meer vanuit de lucht actief op zoek gaat naar hennepteelt tussen de mais, betekent nog lang niet dat het er niet meer is.”

Project
Ruim honderd LLTB-leden doen dit jaar mee met het project 'Hennepbestrijding buitengebied.' "Dat gaat om zo'n 300 percelen waar we dan een oranje jerrycans aan een stok ophangen met op de jerrycan een wietblad met een streep erdoor", zegt Boots. "Het is een statement van de tuinder tegen de ongewenst hennepteelt. Bovendien is het dan voor criminelen duidelijk dat daar extra gecontroleerd wordt."

Hennepteelt in maisveld_HD
Foto: LLTB

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen