Overslaan en naar de inhoud gaan

Boerenbond LLTB zet weer drones in tegen hennepteelt

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 17:09

Boerenbond LLTB wil weer drones gaan inzetten in de strijd tegen illegale hennepplanten in maisvelden. Criminelen gebruiken grote maisvelden om in het midden, onzichtbaar voor de omgeving, hennep aan te planten. Boeren komen er vaak pas achter als de mais geoogst wordt.

"Illegale hennepteelt zorgt bij getroffen ondernemers nog steeds voor veel ergernis, schade, verdachtmakingen en rompslomp", zegt Roel Boots van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). "Het is echt een probleem dat we moeten blijven bestrijden."

Miljoenen
Er zijn de afgelopen tien jaar duizenden hennepplanten aangetroffen op maisvelden in met name Noord-Limburg. Dat gaat al snel om een straatwaarde van tientallen miljoenen. Tot 2017 voerde de politie vluchten uit met drones om het probleem in kaart te brengen. "Dat heeft best resultaat gehad, maar het probleem is niet weg", zegt Boots van de LLTB. "Wij staan klaar om opnieuw met drones de lucht in te gaan als wij van onze leden horen dat er ergens hennep staat."

Hennepteelt in maisveld_HD
Foto: LLTB

Flinke kostenpost
Voor de bond een stevige kostenpost, maar volgens Boots noodzakelijk. "Voor ons is en blijft het tegengaan van criminaliteit in het buitengebied van groot belang. Door deze problematiek zichtbaar te maken, komt dit dossier mogelijk weer wat hoger op de politieke agenda. Dat de politie niet meer vanuit de lucht actief op zoek gaat naar hennepteelt tussen de mais, betekent nog lang niet dat het er niet meer is.”

Project
Ruim honderd LLTB-leden doen dit jaar mee met het project 'Hennepbestrijding buitengebied.' "Dat gaat om zo'n 300 percelen waar we dan een oranje jerrycans aan een stok ophangen met op de jerrycan een wietblad met een streep erdoor", zegt Boots. "Het is een statement van de tuinder tegen de ongewenst hennepteelt. Bovendien is het dan voor criminelen duidelijk dat daar extra gecontroleerd wordt."

Hennepteelt in maisveld_HD
Foto: LLTB

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen