Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeren vragen 2,9 miljard voor investeringen

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 16:10

Boerenorganisaties vragen de overheid 2,9 miljard euro voor maatregelen om onder meer hun stikstofuitstoot te verminderen.

Met het geld willen ze allerlei maatregelen nemen en systemen ontwikkelen die de impact van de landbouw op de natuur verkleinen.

Fonds
De brancheorganisaties en actiegroepen die zich hebben verenigd in het zogeheten Landbouw Collectief pleiten voor oprichting van een speciaal ontwikkelings- en investeringsfonds. Dat mag volgens hen niet ten koste gaan van de rest van de landbouwbegroting. Het bedrag van 2,9 miljard euro zou in de komende vijf jaar beschikbaar moeten komen.

Maatregelen
Voorzitter Aalt Dijkhuizen presenteerde de plannen woensdag in Den Haag. Op korte termijn willen boeren hun stikstofuitstoot verminderen door koeien vaker in de wei te laten staan, minder eiwitrijk voer te geven en mest te verdunnen met water. De stikstof die boerenbedrijven uitstoten, zit in ammoniak uit mest. Bij vermenging met urine is de uitstoot hoger, een koe in de wei leidt dus tot minder uitstoot.

Die maatregelen kosten geld. Daarom verlangen ze op korte termijn al 500 miljoen euro.

Protest
Limburgse boeren protesteerden vorige maand bij het Gouvernement in Maastricht en op het Malieveld in Den Haag. Ze zijn boos over de voor hen nadelige stikstofmaatregelen en willen dat deze van tafel worden geveegd. Naar aanleiding daarvan liet de provincie Limburg weten grotendeels vast te houden aan de nieuwe regels, maar wel enkele concessies te willen doen. LLTB-voorzitter Leon Faassen was te spreken over de toezeggingen en de houding van Gedeputeerde Staten.

Lees ook: Provincie komt boeren tegemoet, LLTB 'erg blij'

Vertegenwoordiging
Een woordvoerder van de LLTB heeft laten weten woensdag niet bij de presentatie aanwezig te zijn. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) vertegenwoordigde de belangenorganisatie ter plekke. De LTO is ook aangesloten bij het Landbouw Collectief. De gepresenteerde plannen zijn landelijk en kunnen nu op provinciaal en lokaal niveau toegespitst worden door de provincie en lokale belangenorganisaties, zoals de LLTB.

Verdienmodel
Dijkhuizen, voormalig bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit, zei dat de maatregelen verhoudingsgewijs "niet duur zijn, maar wel geld kosten". Hij pleitte er verder namens de sector voor om boeren de 'stikstofruimte' die ze winnen met milieumaatregelen te laten verhuren aan andere sectoren. Zo wordt het een 'verdienmodel'.

Maatwerk
Op de vraag of de uitstoot op die manier nog afneemt, antwoordde Dijkhuizen dat "maatwerk nodig is" en de verdeling "gebiedsspecifiek moet worden bekeken". Hij schetste dat stikstofruimte kan worden verplaatst naar plekken waar de uitstoot geen problemen veroorzaakt.

Zelf bepalen
De organisaties zijn wars van dwang. Ze willen een 'cafetariamodel' waarin ondernemers zelf bepalen wat ze doen. "Boeren zijn ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren", stelt Dijkhuizen. "Maar de kosten moeten wel worden vergoed."

Lees ook: Op wie zijn de boeren boos?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen