Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeren vragen 2,9 miljard voor investeringen

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 16:10

Boerenorganisaties vragen de overheid 2,9 miljard euro voor maatregelen om onder meer hun stikstofuitstoot te verminderen.

Met het geld willen ze allerlei maatregelen nemen en systemen ontwikkelen die de impact van de landbouw op de natuur verkleinen.

Fonds
De brancheorganisaties en actiegroepen die zich hebben verenigd in het zogeheten Landbouw Collectief pleiten voor oprichting van een speciaal ontwikkelings- en investeringsfonds. Dat mag volgens hen niet ten koste gaan van de rest van de landbouwbegroting. Het bedrag van 2,9 miljard euro zou in de komende vijf jaar beschikbaar moeten komen.

Maatregelen
Voorzitter Aalt Dijkhuizen presenteerde de plannen woensdag in Den Haag. Op korte termijn willen boeren hun stikstofuitstoot verminderen door koeien vaker in de wei te laten staan, minder eiwitrijk voer te geven en mest te verdunnen met water. De stikstof die boerenbedrijven uitstoten, zit in ammoniak uit mest. Bij vermenging met urine is de uitstoot hoger, een koe in de wei leidt dus tot minder uitstoot.

Die maatregelen kosten geld. Daarom verlangen ze op korte termijn al 500 miljoen euro.

Protest
Limburgse boeren protesteerden vorige maand bij het Gouvernement in Maastricht en op het Malieveld in Den Haag. Ze zijn boos over de voor hen nadelige stikstofmaatregelen en willen dat deze van tafel worden geveegd. Naar aanleiding daarvan liet de provincie Limburg weten grotendeels vast te houden aan de nieuwe regels, maar wel enkele concessies te willen doen. LLTB-voorzitter Leon Faassen was te spreken over de toezeggingen en de houding van Gedeputeerde Staten.

Lees ook: Provincie komt boeren tegemoet, LLTB 'erg blij'

Vertegenwoordiging
Een woordvoerder van de LLTB heeft laten weten woensdag niet bij de presentatie aanwezig te zijn. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) vertegenwoordigde de belangenorganisatie ter plekke. De LTO is ook aangesloten bij het Landbouw Collectief. De gepresenteerde plannen zijn landelijk en kunnen nu op provinciaal en lokaal niveau toegespitst worden door de provincie en lokale belangenorganisaties, zoals de LLTB.

Verdienmodel
Dijkhuizen, voormalig bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit, zei dat de maatregelen verhoudingsgewijs "niet duur zijn, maar wel geld kosten". Hij pleitte er verder namens de sector voor om boeren de 'stikstofruimte' die ze winnen met milieumaatregelen te laten verhuren aan andere sectoren. Zo wordt het een 'verdienmodel'.

Maatwerk
Op de vraag of de uitstoot op die manier nog afneemt, antwoordde Dijkhuizen dat "maatwerk nodig is" en de verdeling "gebiedsspecifiek moet worden bekeken". Hij schetste dat stikstofruimte kan worden verplaatst naar plekken waar de uitstoot geen problemen veroorzaakt.

Zelf bepalen
De organisaties zijn wars van dwang. Ze willen een 'cafetariamodel' waarin ondernemers zelf bepalen wat ze doen. "Boeren zijn ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren", stelt Dijkhuizen. "Maar de kosten moeten wel worden vergoed."

Lees ook: Op wie zijn de boeren boos?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen