Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeren voeren actie op Vrijthof Maastricht

Geplaatst opzondag 12 juli 2020 - 15:43

Limburgse boeren hebben zich zondagmiddag verzameld op het Vrijthof in Maastricht om actie te voeren tegen de nieuwe veevoermaatregel van de overheid. Ze vertrokken met tractoren vanuit Grathem en reden via Sittard naar het Maastrichtse plein.

De tocht is een initiatief van Farmers Defence Force en startte om 12:00 uur. Onderweg sloten verschillende trekkers zich bij de stoet aan. Rond 15:30 uur reden de eerste trekkers het plein op.

Video: L1

Boos op veevoermaatregel
De boeren zijn vooral boos over de plannen van de regering voor het verminderen van de uitstoot van stikstof. Door hen te verplichten een ander soort voer aan hun vee te geven, zou er meer woningbouw en wegenbouw mogelijk zijn in Nederland.

Geen trekkers op snelweg
De tientallen trekkers moesten zich houden aan de wegenverkeerswet. Dat betekende dat ze niet over de snelweg mochten rijden. De boeren zijn na de tocht samengekomen op industrieterrein Beatrixhaven in de Limburgse hoofdstad. Volgens afspraken met de veiligheidsregio mogen daar maximaal vijftig trekkers staan, zo laat een woordvoerster weten.

Daarvan mogen er zeventien, met twee mensen per trekker, naar het Vrijthof. Dat heeft te maken met de coronamaatregelen en de draagkracht van het plein. Onder het Vrijthof ligt namelijk een parkeergarage. De actievoerders mogen 17:00 uur protesteren op het Vrijthof.

Publieksvriendelijke actie
"Het is een publieksvriendelijke actie", zegt Tim Joosten tegen L1. Hij is voorzitter van Farmers Defence Force in Limburg. "Daarom vindt het protest plaats op het Vrijthof en gaan we geen snelwegen blokkeren", voegt boerin Melanie uit Maasbracht toe.

Ondergeschikt
De boeren vinden dat het nieuwe voer schadelijk is voor hun dieren. Ze zijn bang dat de gezondheid van de koeien ondergeschikt wordt gemaakt aan de bouw van huizen. Ook willen ze dat supermarktketens een eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten.

Lees ook: Boeren blokkeren korte tijd op- en afritten A2

Boeren in Limburg protesteerden al eerder tegen de maatregelen. Zo blokkeerden ze vorige week onder meer de op- en afritten van de A2 bij Ittervoort. Ook op andere plekken in het land voeren de boeren actie.

Lees ook: Limburgse boeren in protest tegen veevoermaatregel

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen