Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Boeren protesteren met trekker tegen zonnepark Maastricht

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 21:10

Zes boerenbedrijven uit de Maastrichtse wijk Oud-Caberg hebben dinsdagavond tijdens een inspraakavond bezwaren tegen een groot zonnepark op tafel gelegd.

Zij vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijven als de plannen van de gemeente Maastricht doorgaan.

Met de trekker
De gemeente organiseerde een zogeheten stadsronde over de geplande Zonneweide Lanakerveld in wijkgebouw Centre Manjefiek Malberg. Hierbij konden buurtbewoners en betrokkenen inspreken, vragen stellen en hun zorgen uiten. De boerenbedrijven die nu gebruik maken van de gronden moeten straks plaatsmaken voor de zonneweide. Zij zien die plannen niet zitten. De boeren kwamen met hun trekker naar de bijeenkomst en toonden binnen de producten die ze op de percelen verbouwen.

Lees ook: Plan voor groot zonnepark in Maastricht

Boerendorp
Volgens de woordvoerder van de boeren, John Caubergh, is het zonnepark de doodsteek voor de bedrijven. "Oud-Caberg is een oud boerendorp. Daar blijft zo weinig van over. Door de komst van het zonnepark zal een derde van de landbouwgrond verdwijnen. Waarom moeten die zonnepanelen geplaatst worden op akkers? Er zijn in de buurt ook zat andere plaatsen denkbaar waarbij geen goede landbouwgrond hoeft te worden opgeofferd." Caubergh doelt onder meer op de Belvédère, de plek die vroeger dienst deed als stort en niet geschikt is voor landbouw. Caubergh: "Daar kun je zo twintig hectare van gebruiken voor zonnepanelen en zo zijn er meer plekken in de buurt."

Niet op landbouwgrond
Cauberghs argumenten krijgen gehoor bij de LLTB. De belangenorganisatie ziet zonnepanelen veel liever landen op daken in bebouwde omgeving."Als dat niet genoeg oplevert, kan altijd nog worden gekeken voor plekken daarbuiten, maar niet op vruchtbare landbouwgrond, dat zou echt onwenselijk zijn", zegt LLTB-woordvoerder Roel Boots.

Een-richtingsverkeer
De boeren hopen dat de gemeente vanavond goed geluisterd heeft. Caubergh: "Vanavond was vooral een-richtingsverkeer. Er waren een stuk of acht insprekers. Vooral van de buurtraad krijgen we veel steun voor ons standpunt. Een buurtbewoner met een Europees wetboek in de hand stelde dat de gemeente sowieso buiten haar boekje gaat omdat zonneparken plaatsen op goeie landbouwgronden bij Europese wet verboden is. Of hij gelijk had weet ik niet, maar de zaal verstomde hierna wel en de wethouder was hierna snel vertrokken."

De gemeente wil met het park tegemoet komen aan de klimaatdoelstellingen. De opmerkingen en wensen van de betrokkenen worden meegenomen in een definitief plan en een gebiedsvisie voor Lanakerveld.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen