Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeren nemen dierenactivisten op in draaiboek familiedag

Geplaatst opvrijdag 31 mei 2019 - 17:36

Boeren zetten vandaag hun staldeuren open voor het grote publiek tijdens de Campina Open Boerderijdagen. Waar dit normaal gesproken een familiedag is, werd er nu serieus rekening gehouden met dierenactivisten die de open dag zouden willen verstoren.

Melkveehouder Harrie Houben heeft een boerderij met ruim 80 melkkoeien in Dieteren: "Bij Campina is daar in het draaiboek rekening mee gehouden."

Discussie
"Er is rekening mee gehouden dat er activisten komen." Op de vraag wat hij dan volgens het draaiboek moet doen in dat geval, zegt Houben: "Gezond verstand gebruiken. De heren uitnodigen voor de volgende dag. Vandaag niet, vandaag is familiedag. De discussie gaan we morgen of overmorgen wel voeren, maar niet vandaag."

Dierenleed
Ruim twee weken geleden bezetten dierenactivisten een boerderij in Boxtel, om aandacht te vragen voor het leed dat in hun ogen de dieren wordt aangedaan. Dat leidde tot veel afkeurende reacties. Ook Houben is niet te spreken over het activisme. "Degene die daar staan te demonstreren, kennen geen lege winkelschappen. De basis van ons voedsel ligt bij de boer. En dat we nu dierenactivisten krijgen, die zeggen dat we een boerderijdier op hetzelfde niveau gaan zetten als een huisdier, of op een menselijk niveau. Dat is misschien wel te zeer doorgeslagen."

Boerenleven
Houben zet zijn staldeuren regelmatig open voor publiek, om mensen kennis te laten maken met het boerenleven. "Dat is belangrijk, want mensen lijken tegenwoordig soms vergeten dat het niet vanzelfsprekend is dat de winkelschappen vol voedsel liggen. De basis daarvan ligt bij een boer, ergens in de wereld. Niet alleen hier in Dieteren, of in Limburg, maar bij een boer ergens in de wereld."

Foto
Landelijk deden 69 boerderijen mee aan de Open
Boerderijdag. Bezoekers konden kennis maken met de dieren, informatie krijgen over productieprocessen, spelletjes spelen of natuurlijk gewoon op de foto met een tractor of een beest.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen