Overslaan en naar de inhoud gaan

'Boeren kopen Belgische boerderijen op voor megastallen'

Geplaatst opvrijdag 22 juni 2018 - 6:00

Boeren uit Limburg en Noord-Brabant kopen in Belgisch-Limburg boerenbedrijven op om er megastallen te vestigen.

Dat zegt de Belgisch-Limburgse gedeputeerde van Milieu, Ludwig Vandenhove.

Georganiseerde overnames
De ontwikkeling is volgens de gedeputeerde al een paar jaar bezig. Aanvankelijk was het alleen in de directe grensstreek, maar de meest recente overname heeft plaatsgevonden in de gemeente Halen, achter Hasselt. Hij vermoedt dat er grotere organisaties schuilgaan achter de overnames van boerderijen.

Niks tegen te doen
Belgisch-Limburg kan er niks tegen doen. Want bij een vergunningsaanvraag mag daar - anders dan in Nederland - niet gekeken worden naar bijvoorbeeld aantallen dieren. Alleen de Vlaamse deelregering kan er iets tegen doen door bijvoorbeeld de regels voor vergunningsaanvragen aan te passen. Vandenhove vindt dan ook dat Vlaanderen en Nederland samen rond de tafel moeten gaan zitten om te voorkomen dat mensen die de regels in eigen land willen ontvluchten dan maar naar het omringende buitenland uitwijken.

Europese maatregelen nodig
Maar de Belgisch-Limburgse gedeputeerde is in het algemeen ook tegen enorme veehouderijen. "Ik denk dat we moeten zorgen dat er helemaal geen megaboerderijen meer kunnen komen, want dat is slecht voor de volksgezondheid, slecht voor de landbouw en slecht voor het dierenwelzijn." En daarom moeten er in Europees verband maatregelen tegen worden genomen, vindt Vandenhove.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen