Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Boeren kopen Belgische boerderijen op voor megastallen'

Geplaatst opvrijdag 22 juni 2018 - 6:00

Boeren uit Limburg en Noord-Brabant kopen in Belgisch-Limburg boerenbedrijven op om er megastallen te vestigen.

Dat zegt de Belgisch-Limburgse gedeputeerde van Milieu, Ludwig Vandenhove.

Georganiseerde overnames
De ontwikkeling is volgens de gedeputeerde al een paar jaar bezig. Aanvankelijk was het alleen in de directe grensstreek, maar de meest recente overname heeft plaatsgevonden in de gemeente Halen, achter Hasselt. Hij vermoedt dat er grotere organisaties schuilgaan achter de overnames van boerderijen.

Niks tegen te doen
Belgisch-Limburg kan er niks tegen doen. Want bij een vergunningsaanvraag mag daar - anders dan in Nederland - niet gekeken worden naar bijvoorbeeld aantallen dieren. Alleen de Vlaamse deelregering kan er iets tegen doen door bijvoorbeeld de regels voor vergunningsaanvragen aan te passen. Vandenhove vindt dan ook dat Vlaanderen en Nederland samen rond de tafel moeten gaan zitten om te voorkomen dat mensen die de regels in eigen land willen ontvluchten dan maar naar het omringende buitenland uitwijken.

Europese maatregelen nodig
Maar de Belgisch-Limburgse gedeputeerde is in het algemeen ook tegen enorme veehouderijen. "Ik denk dat we moeten zorgen dat er helemaal geen megaboerderijen meer kunnen komen, want dat is slecht voor de volksgezondheid, slecht voor de landbouw en slecht voor het dierenwelzijn." En daarom moeten er in Europees verband maatregelen tegen worden genomen, vindt Vandenhove.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1

Meest gelezen