Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeren kampen met mestprobleem door slecht weer

Geplaatst opdonderdag 2 september 2021 - 19:33

De regenval brengt boeren dit jaar in de problemen want het ontregelt de bemesting van veel akkers.

Als het stro op het land niet droogt, kunnen de landbouwpercelen namelijk niet bemest worden.

Maar de periode waarin de boeren hun mest mogen uitrijden, is voorbij. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond heeft om twee weken uitstel gevraagd.

Mesten
Er zijn twee soorten mest: drijfmest en vaste mest. Voor allebei de soorten is een periode vastgesteld waarin die over grond mag worden uitgereden. Buiten die weken is het niet toegestaan omdat er anders te veel stikstof en fosfaat in het grondwater terechtkomt en dat is schadelijk voor het milieu. Maar tijdens de maanden om te mest uit te rijden is deze keer zo veel vorst, water en neerslag geweest, dat boeren helemaal niet aan het mesten toe zijn gekomen.

Toestemming
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond heeft nu gevraagd om twee weken verlenging. Zo zouden boeren toch hun grond kunnen voorbereiden op de volgende oogst. In bepaalde gemeenten in Groningen en Friesland hebben de boeren hier al toestemming voor. De Limburgse boeren wachten nog op groen licht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen