Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeren gaan protesteren bij provinciehuis

Geplaatst opzaterdag 12 oktober 2019 - 17:28

Limburgse agrariërs gaan dinsdag protesteren bij het provinciehuis in Maastricht. Het gaat om boeren en tuinders die zijn aangesloten bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK).

Tijdens de demonstratie wordt een petitie aangeboden aan de leden van Gedeputeerde Staten, die op dinsdag altijd vergaderen in het provinciehuis.

Beperkt aantal tractoren
In een speciale mailing hebben de LLTB en het LAJK hun leden opgeroepen om zich om 12:00 uur te verzamelen bij het Gouvernement in Maastricht. Om problemen in het verkeer te voorkomen, worden leden uit de regio Maastricht opgeroepen met de tractor naar het provinciehuis te gaan. Boeren die van verder komen, wordt verzocht gewoon met de auto of een ander vervoermiddel te komen. "Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk leden aanwezig zijn", aldus voorzitters Léon Faassen en Willem Voncken van beide organisaties.

Petitie
De bonden roepen de Provincie Limburg in de petitie op om de stikstofregels van tafel te vegen. Dat gebeurde vrijdag al in Friesland, na een protest van boeren daar. Ook in Noord-Brabant togen de boeren vrijdag naar het provinciehuis, maar dat leidde nog niet tot hetzelfde resultaat als in Friesland. LLTB en LAJK stellen dat provinciebesturen in het hele land op verschillende punten vooruitlopen op het beleid van de rijksoverheid.

Landelijke actie
Landbouwbond LTO Noord heeft zijn leden opgeroepen om maandag om 12:00 uur bij de provinciehuizen te gaan demonstreren. De negen provincies die bij die bond zijn aangesloten, geven daar ook gehoor aan. Dat in Limburg pas op dinsdag actie wordt gevoerd, heeft volgens een woordvoerder van de LLTB te maken met de vaste vergadering van Gedeputeerde Staten op dinsdag.

Op 1 oktober was er ook al een groot landelijk protest van boeren. Agrariërs uit het hele land trokken toen per tractor naar het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen over de stikstofkwestie te uiten.

Lees ook: Limburgse boeren met tractor en bussen naar protestactie

Woensdag
Naast de gang naar de provinciehuizen maandag, en dinsdag in Limburg, is ook voor woensdag een protest aangekondigd. Boeren willen zich dan om 09:00 uur verzamelen bij het RIVM in Bilthoven om daar actie te voeren en dan rond het middaguur doorrijden naar Den Haag. Daar willen ze voor het gebouw van de Tweede Kamer demonstreren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen