Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeren gaan protesteren bij provinciehuis

Geplaatst opzaterdag 12 oktober 2019 - 17:28

Limburgse agrariërs gaan dinsdag protesteren bij het provinciehuis in Maastricht. Het gaat om boeren en tuinders die zijn aangesloten bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK).

Tijdens de demonstratie wordt een petitie aangeboden aan de leden van Gedeputeerde Staten, die op dinsdag altijd vergaderen in het provinciehuis.

Beperkt aantal tractoren
In een speciale mailing hebben de LLTB en het LAJK hun leden opgeroepen om zich om 12:00 uur te verzamelen bij het Gouvernement in Maastricht. Om problemen in het verkeer te voorkomen, worden leden uit de regio Maastricht opgeroepen met de tractor naar het provinciehuis te gaan. Boeren die van verder komen, wordt verzocht gewoon met de auto of een ander vervoermiddel te komen. "Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk leden aanwezig zijn", aldus voorzitters Léon Faassen en Willem Voncken van beide organisaties.

Petitie
De bonden roepen de Provincie Limburg in de petitie op om de stikstofregels van tafel te vegen. Dat gebeurde vrijdag al in Friesland, na een protest van boeren daar. Ook in Noord-Brabant togen de boeren vrijdag naar het provinciehuis, maar dat leidde nog niet tot hetzelfde resultaat als in Friesland. LLTB en LAJK stellen dat provinciebesturen in het hele land op verschillende punten vooruitlopen op het beleid van de rijksoverheid.

Landelijke actie
Landbouwbond LTO Noord heeft zijn leden opgeroepen om maandag om 12:00 uur bij de provinciehuizen te gaan demonstreren. De negen provincies die bij die bond zijn aangesloten, geven daar ook gehoor aan. Dat in Limburg pas op dinsdag actie wordt gevoerd, heeft volgens een woordvoerder van de LLTB te maken met de vaste vergadering van Gedeputeerde Staten op dinsdag.

Op 1 oktober was er ook al een groot landelijk protest van boeren. Agrariërs uit het hele land trokken toen per tractor naar het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen over de stikstofkwestie te uiten.

Lees ook: Limburgse boeren met tractor en bussen naar protestactie

Woensdag
Naast de gang naar de provinciehuizen maandag, en dinsdag in Limburg, is ook voor woensdag een protest aangekondigd. Boeren willen zich dan om 09:00 uur verzamelen bij het RIVM in Bilthoven om daar actie te voeren en dan rond het middaguur doorrijden naar Den Haag. Daar willen ze voor het gebouw van de Tweede Kamer demonstreren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen