Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeren blokkeren distributiecentrum Lidl in Weert

Geplaatst opzaterdag 12 december 2020 - 20:44

Protesterende boeren blokkeren zaterdagavond de weg bij het distributiecentrum van supermarktketen Lidl in Weert.

Vanuit het distributiecentrum aan de Singelvenweg worden diverse Lidl-supermarkten bevoorraad. Of die bevoorrading gevaar loopt is niet duidelijk. De woordvoerder van de discountsupermarkt was zaterdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

Boerencollectief
Bij het centrum in Weert staan sinds 19:00 uur vijftig demonstrerende boeren uit de regio Weert. "En er zijn er nog een aantal onderweg", zegt een van de boeren ter plaatse. Hij wil anoniem blijven. "We staan hier als boerencollectief, het gaat niet om de namen van individuele collega's."

Wel geeft deze boer uit Kelpen-Oler aan dat hij en zijn collega's niet van plan zijn om op korte termijn weg te gaan. "We blijven hier staan, zolang als dat het nodig is." De boeren eisen van de supermarkten een eerlijke prijs voor hun producten.

Diverse distributiecentra
Boeren voeren vrijdag en zaterdag bij diverse distributiecentra actie. Gevolg van de blokkade bij die centra is dat van sommige supermarkten, zoals Albert Heijn (AH) en Jumbo, de klantbestellingen niet zijn bezorgd. De demonstrerende boeren, ook die in Weert, eisen van de supermarkten dat die 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly.

Keurmerk
Farmer Friendly is een keurmerk en een initiatief van Farmers Defence Force (FDF). Dragers van dat keurmerk geven boeren een eerlijker beloning voor hun producten, zo stelt FDF.

In de knel
Als gevolg van het boerenprotest komt, met name in het oosten van Nederland, de bevoorrading van AH-supermarkten in de knel, laat een woordvoerster weten.

In het Overijsselse Raalte blokkeren boeren sinds vrijdagavond met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo. In Zwolle voerden boeren actie bij een distributiecentrum van Albert Heijn en ook in de Gelderse plaatsen Oosterhout en Geldermalsen werd actie gevoerd.

Gesprek
De woordvoerster van AH meldt zaterdagavond even na 19.00 uur dat de boeren die nog bij hun distributiecentra stonden de blokkades zullen opheffen. "Wij hebben de actievoerende boeren bij onze distributiecentra aangegeven met hen een gesprek aan te gaan. Onze inzet is om dit gesprek nog voor de kerstdagen te laten plaatsvinden", zo meldt ze. Het bedrijf heeft, zo zegt het, geen aanleiding om aan te nemen dat de nu betrokken actievoerende boeren, boeren zijn met wie Albert Heijn samenwerkt.

Begrip
Een woordvoerster van Jumbo laat zaterdagavond weten "begrip te hebben voor de zorgen van Nederlandse boeren", maar ook "alles op alles" te zetten "om de schappen goed gevuld te houden en voor nu zien wij geen problemen. Onze klanten kunnen nog steeds voor al hun boodschappen bij ons terecht. Online bestellingen proberen we zoveel mogelijk later uit te leveren, maar we hebben aan aantal bestellingen helaas moeten annuleren."

Langer tijd nodig
Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) zegt te hebben aangegeven langer tijd nodig te hebben om te kijken naar het Farmer Friendly-voorstel. Directeur Marc Jansen zei al eerder zich niet onder druk te laten zetten met een ultimatum en daaraan gekoppelde dreigementen.

Extra drukte
Zaterdag herhaalde het CBL die boodschap aan de boeren. Het CBL noemt dit soort blokkades van distributiecentra "in deze periode van kerstdrukte én de coronapandemie onacceptabel". "Zeker in de drukke decembermaand is de capaciteit om verloren ritten in te halen zeer beperkt. Lege winkelschappen en mogelijk niet bezorgde boodschappen betekenen simpelweg dat klanten op een ander moment naar de winkel moeten komen, wat weer voor extra drukte en langere wachtrijen zorgt. De blokkades hebben daarmee een gezondheids- en veiligheidsrisico. Veel mensen worden gedupeerd door de boerenacties. Het CBL staat in nauw contact met de overheid en autoriteiten om ervoor te zorgen dat de voedselvoorziening voor Nederland niet verder verstoord wordt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen