Overslaan en naar de inhoud gaan

Boer mist sinds hoogwater Maas nog zeven Galloways

Geplaatst opmaandag 2 augustus 2021 - 13:59

Van de Gallowayrunderen die door het hoogwater van twee weken geleden in de Maas terecht kwamen, zijn er nog altijd zeven zoek. Volgens eigenaar Har Smeets uit Echt zijn ze door het hoge gras langs de Maas moeilijk terug te vinden.

Een van de koeien van boer Smeets kwam tijdens het hoogwater landelijk in het nieuws. De koe uit Echt klom na een zwemtocht van honderd kilometer in Brabant weer op de kant. Zo'n tien andere Galloway's van Smeets waren direct na het hoogwater nog zoek.

Lees ook: Koe die zwemtocht 100 kilometer overleefde maakt het goed

Smeets heeft een kudde van zo'n dertig koeien, die verspreid staan in weilanden langs de Maas. De meeste koeien heeft hij tijdens de ramp op het droge kunnen houden, twee heeft hij weer kunnen vangen. Eén koe overleefde het hoogwater niet en werd teruggevonden in Grubbenvorst. Maar na meer dan twee weken is hij nog steeds zeven koeien kwijt.

Koe in 'de tuin'
Van een tweetal koeien weet Smeets inmiddels de verblijfplaats wel. "Eén koe staat in de Stadsweide bij Roermond, bij mensen ín de tuin, wel een grote 'tuin'. Ze willen de koe daar nog even laten staan, we halen haar nog een keertje op. Een andere koe loopt in Buggenum op de dijk. Afgelopen dinsdag hebben we daar ook al een koe opgehaald"

Waarde
De zeven koeien die nog zoek zijn, vertegenwoordigen een waarde van 8500 euro. Dat bedrag wordt niet door de verzekering gedekt. "Als het een blikseminslag geweest zou zijn, dan waren ze verzekerd. Maar dit is een ramp, dat is niet verzekerd" Voor Smeets is het is een raadsel waar de zeven koeien gebleven zijn. "Waarschijnlijk komt het door het hoge gras, dan zie je de koeien niet. En ineens duiken ze op. Dat hebben we met een andere koe ook gehad". Hij sluit niet uit dat meer koeien zijn verdronken, maar heeft vooralsnog geen meldingen gehad van dode koeien die zijn gevonden.

Video: L1

De koe die naar Brabant zwom, maakt het volgens Smeets nog altijd goed. Ze staat op stal met een andere koe die gezwommen heeft. De veehouder zegt door diverse dierenliefhebbers en dierenwelzijnsorganisaties te zijn benaderd die het dier wilden kopen om het van de slacht te redden. Maar volgens de Echtenaar hoeven mensen niet bang te zijn dat de koe naar de slachtbank gaat. "Die koe is niet te koop. Ze blijft hier om van haar oude dag te genieten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen