Overslaan en naar de inhoud gaan

Boer is boos: overheid legt melkveehouderij stil

Geplaatst opzaterdag 17 februari 2018 - 6:30

Melkveehouder Henk Engelen uit Meijel is boos op de overheid. Hij vindt dat zijn bedrijf onterecht is geblokkeerd: er mag geen koe meer in of uit. Zijn bedrijf is op slot gezet vanwege een fout in de administratie.

Ruim 2100 melkveehouderijen zijn door het Ministerie van Landbouw geblokkeerd op verdenking van fraude. Ook die van Engelen wordt beticht van gesjoemel. "Dat is absoluut niet waar. Het administratiesysteem werkte niet en daarom werd ik meteen beschuldigd", foetert Engelen.

Kalveren
De boeren zouden volgens het ministerie rommelen met het aantal geregistreerde kalveren per koe. Op deze manier kan een boer meer melkkoeien houden dan is toegestaan.

Dood geboren
Het bedrijf van Engelen is sinds een week geblokkeerd. Het gaat bij hem om één kalf, dat dood geboren werd. De melding daarvan werd door een storing in het computersysteem niet goed doorgegeven, zegt hij. De veehouder is verontwaardigd dat niet eerst gevraagd is of hij kon laten zien hoe het zat. "Ze noemen het meteen fraude, terwijl ik alle stukken en een dierenartsenverklaring kon laten zien. Zo snap ik wel hoe ze aan 2100 frauderende bedrijven komen."

Onterecht geblokkeerd
Met een petitie eisen de boeren dat de bedrijven die onterecht geblokkeerd zijn, worden vrijgegeven. Ook moet er duidelijkheid komen over het aantal daadwerkelijk frauderende bedrijven en moet het imago van de melkveehouders worden hersteld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen