Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Boels-Dolmans geschrokken door rapport Wielerunie

Geplaatst opwoensdag 16 mei 2018 - 15:31

Bij de Limburgse wielerploeg Boels-Dolmans is er geschokt gereageerd op de snoeiharde resultaten uit een onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (KNWU).

"Als je dat dan leest, dan denk je bij jezelf: 'God, dit is wel heel erg cru'", zegt Erwin Janssen, oprichter en teammanager van Boels-Dolmans Cycling.

Contracten
In het rapport van de KNWU staat dat er veel mis is met de contracten in de wielersport. Zo zouden wielrensters onmiddellijk worden ontslagen bij ziekte en als een sporter langer dan een maand niet kan trainen, krijgt hij volgens sommige contracten niet doorbetaald. "Wij hebben dat uiteraard niet", zegt Janssen.

"Wij zijn een professionele wielerploeg, een topsportbedrijf. En wij willen uiteraard alleen maar professionele contracten met onze rensters."

Video: L1 / 1Limburg

Ontslag bij zwangerschap
Volgens het onderzoeksrapport is een ander detail in de wielercontracten dat rensters bij zwangerschap direct worden ontslagen. "Nee, dat is niet zo bij ons. Wij hebben natuurlijk een recent voorbeeld." Elizabeth ('Lizzie') Deignan-Armitstead vertelde in maart tegen haar wielerploeg dat ze zwanger is. Haar contract liep tot eind 2018.

Bij Boels-Dolmans gingen ze toch al kijken naar verlenging van dat contract. "Wij zijn er met haar heel goed uitgekomen. We hebben haar al een contractvoorstel gedaan voor 2019 en 2020. We zijn nog in afwachting, maar we verwachten dat we er goed uitkomen", vertelt Erwin Janssen.

'Het hoort erbij'
"Het zijn vrouwen en als je in de vrouwensport zit, dan weet je dat dat kan gebeuren. Het hoort erbij, bij het vrouw zijn", reageert Janssen op de resultaten in het rapport.
"De ene renster kiest ervoor om tijdens haar carrière mogelijk zwanger te raken. Er zijn ook rensters die zeggen: 'ik rijd nog twee jaar en dan wil ik aan een gezin beginnen'. Uiteindelijk is de keuze natuurlijk vrij aan de renster."

'Bij ons goed geregeld'
Volgens het onderzoeksrapport van de KNWU zou er veel mis zijn met de wielercontracten. Toch zijn er volgens teammanager van Boels-Dolmans Erwin Janssen ook genoeg plekken waar het wél goed gaat. "Ik denk niet dat wij een uitzondering zijn. Ze hebben natuurlijk gekeken van: 'Goh, wat gaat er mis'. Er zijn blijkbaar ploegen die dat niet goed doen. Maar er is niet gezegd dat dat bij het gros van de ploegen verkeerd is."

Advertentie
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Advertentie
Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen