Overslaan en naar de inhoud gaan

Boekhouder gelinkt aan cocaïneklapper in Antwerpse haven

Geplaatst opwoensdag 20 oktober 2021 - 19:43

De politie heeft de Schinnense boekhouder Joep H. (37) aangehouden. Hij zou via zijn bedrijf in Beek nauw betrokken zijn bij cocaïnetransporten van duizenden kilo's.

Joep is een van de drie mensen die woensdag in Nederland is gearresteerd in een internationale drugszaak. Dat blijkt uit informatie in handen van L1.

Lees ook: Politie valt pand Beek binnen: onderzoek verdovende middelen

Tonnen cocaïne
In het onderzoek onder de naam Costa heeft de politie invallen gedaan in België, Nederland en Spanje. In totaal zijn er dertien mensen aangehouden. Zij zouden allen betrokkenheid hebben bij de grootste cocaïnevangst ooit in België. In de Antwerpse haven werd op 27 oktober 2020 ruim elf ton kilo zuivere coke gevonden in zeecontainers met oud ijzer.

Beeks bankgebouw
Eerder al, in oktober 2019, werd er in Antwerpen een transport van zeker 2800 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading teakhout, bestemd voor een firma in Maasmechelen. Nader onderzoek van internationale opsporingsdiensten bracht ze bij de Schinnense boekhouder Joep, die onder meer zaken doet vanuit een oud bankgebouw in Beek. Dat was een van de panden waarin de politie woensdag een inval deed.

Lees ook: Mega-cokevangst: invallen in Landgraaf en Beek

Belangrijke rol
Joep wordt gezien als grote speler in de internationale cocaïneorganisatie. Volgens justitie is hij boekhouder van meerdere verdachten in dit dossier en heeft hij de financiële kennis in huis om bijvoorbeeld grote geldstromen te kunnen witwassen voor de organisatie. Hij wordt donderdag in Amsterdam verwacht voor een overleveringszitting. Daar wordt besproken of de dertiger direct mag worden overgeleverd aan België.

Slechts advies
Hoofdrolspeler Joep is zich van geen kwaad bewust. Hij claimt slechts boekhouder te zijn en niet meer dan een adviserende rol te hebben gespeeld voor verschillende partijen die in dit onderzoek opduiken. Volgens justitie is zijn invloed vele malen groter. Zo zou hij direct betrokken zijn bij het bestellen van containers hout in Costa Rica, waarin grote partijen cocaïne worden verstopt. Dat hout wordt weer opgeslagen in een loods op het bedrijventerrein bij Maastricht Aachen Airport. Raimon Maessen, de Nederlandse advocaat van Joep, wil op dit moment niet reageren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen