Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek over zaak Nicky Verstappen verschijnt na hoger beroep

Geplaatst opdinsdag 12 oktober 2021 - 16:28

Het boek 'De fietser op de hei' over de zaak Nicky Verstappen mag met enige vertraging tóch gepubliceerd worden. Daarover hebben de auteurs en Jos Brech (58), verdachte in de zaak, en zijn advocaat een akkoord bereikt.

Dat bevestigt Jacqueline Schaap, advocaat van rechtspsychologen en auteurs Robert Horselenberg en Peter van Koppen.

Lees ook: Brech wil boek over zaak Nicky Verstappen tegenhouden

Publicatie uitgesteld
Over de publicatie van het boek was het nodige te doen. Horselenberg en Van Koppen hoopten het op zaterdag 11 september te publiceren, maar Brech en zijn advocaat verzetten zich daartegen. Er werd zelfs een kort geding aangespannen. Dat kort geding is nu ingetrokken. Partijen zijn akkoord over publicatie na de behandeling van het hoger beroep, eind november. Bovendien wordt de tekst op punten gewijzigd om privacy van betrokkenen te beschermen.

Andere scenario's
Het boek is gestoeld op het ruim 12.000 pagina's tellende strafdossier in de zaak Nicky Verstappen. Horselenberg en Van Koppen beschrijven op basis van dat dossier verschillende scenario's die in hun ogen niet, of niet goed, zijn uitgezocht door politie en justitie.

Naar eigen zeggen vellen de wetenschappers geen oordeel over de schuld of onschuld van Brech, maar hebben ze kritisch naar het onderzoek gekeken.

Lees ook: Rechtszaak over boek Nicky Verstappen op de tocht

Hoger beroep
Na overleg tussen de beide kampen in september bleef het stil. Daardoor leek een rechter zich tijdens een kort geding, gepland voor deze woensdag, over de zaak te moeten buigen. Dat is nu niet meer nodig. Op 10 november start het proces tegen Brech in hoger beroep en op 26 november is de laatste zittingsdag. Daarna verschijnt het boek van de wetenschappers.

"Mijn cliënten vonden het niet netjes om, zo kort voor de behandeling van het hoger beroep, nog te publiceren. Niet voor niets stond publicatie eerder gepland. Ze hebben nooit de bedoeling gehad het proces op enige wijze te beïnvloeden", zegt advocate Schaap.

Brech ontkent
Brech werd op 20 november 2020 veroordeeld door de rechtbank in Maastricht. De verdachte uit Simpelveld kreeg 12,5 jaar gevangenisstraf en ging direct in hoger beroep. Tot op de dag van vandaag ontkent de vijftiger dat hij iets met de dood van Nicky te maken heeft. Vrijdag staat hij opnieuw voor de rechter. Die dag worden er getuigen gehoord door het Hof.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen