Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek over populaire band Pussycat: 'Mooie dingen meegemaakt'

Geplaatst opvrijdag 7 mei 2021 - 19:53

Het verhaal van de Brunssumse band Pussycat verschijnt binnenkort in boekvorm. Na een gesprek met zijn zoon kwam medeoprichter en gitarist Lou Willé op het idee voor een boek over de Limburgse band.

Met Pussycat, de Mississippi stroomt in Limburg, zoals het boek heet, heeft de Heerlenaar het verhaal van de succesformatie samen met schrijver en muziekliefhebber Harm Peter Smilde gearchiveerd.

Video L1

Pap, jullie waren heel bekend
"Mijn zoon Nick had zijn moeder naar een optreden in Duitsland gebracht", zegt Willé. "Ze hadden het over vroeger gehad. Toen hij die week bij me op bezoek kwam zei hij: 'pap, jullie waren echt heel bekend, hè?'. Dat zette me aan het denken. Ik vond het vooral jammer dat hij niet wist wat zijn vader en moeder vroeger allemaal hadden gedaan." Daarop besloot hij in de pen te klimmen, maar een boek schrijven bleek toch een hele klus. "Het lukte voor geen meter. Na een tijdje ben ik ermee gestopt. Toen heb ik mijn broer gevraagd of hij iets van biografieën wist. Hij wees me op een boek over de Tielman Brothers van Harm Peter Smilde." Zo kwam Willé in contact met de auteur. "Toen Lou mij belde, wist ik in eerste instantie niet wie hij was", bekent Harm Peter Smilde. "Maar toen ik hoorde dat het over Puyssycat ging, was ik enthousiast."

Wereldhits
Pussycat behoeft voor veel mensen weinig introductie. De band rondom de zingende Brunssumse zusjes Toni, Marianne en Betty had in het midden van de jaren zeventig vier internationale hits op rij: Mississippi (1975), Georgie (1976), Smile (1976) en My broken souvenirs (1977.) Daarna volgde nog een reeks hitsingles in Nederland, Duitsland en België. In totaal hebben 42 platen de gouden, zilveren of platina status behaald. Het nummer Mississippi was hun grootste hit. De countryklassieker stond was in vijftien landen een grote hit en stond in negen landen zelfs op de eerste plek in de hitlijsten.

Pussycat - Mississippi (1975)
YouTube

Zachte g
"Met Mississippi waren we zelfs de eerste Nederlandse band die op één heeft gestaan in Engeland", zegt Willé trots. Volgens de muzikant was dat heel wat voor die tijd. Europese muziek werd in Engeland namelijk gezien als 'continental shit'. "In Engeland hadden ze helemaal niet door dat we uit Nederland kwamen. Ze hadden net ABBA gehad en toen kregen ze met ons weer een Europese band." Volgens Willé komt het door de Limburgse zachte g dat Engelsen niet konden horen dat Pussycat een Nederlandse band was. "De manier van zingen was gewoon echt heel goed. Bij Toni kon je niet horen dat ze Nederlands was. Haar uitspraak was fenomenaal. We hebben ook veel met Engelse bands gespeeld zoals Slade en Rubettes. Die vertelden dat ze altijd het gevoel dat Nederlandse artiesten moesten overgeven als ze hun harde g hoorden."

Limburg
Hoewel het internationaal niet uitmaakte dat ze uit Limburg kwamen, was dat in eigen land wel anders. "Als er iets op televisie komt en het over bands van vroeger gaat is, het altijd over Luv en George Baker. Het zijn altijd bands uit het noorden", zegt Willé. "We werden vroeger met de nek aangekeken, maar we hadden wel succes." Auteur Smilde voegt daaraan toe dat de popverslaggeving in die tijd niet verder dan Eindhoven kwam. "Limburg werd een beetje genegeerd. De andere kant van het verhaal was wel dat ze in België en Duitsland konden optreden", zegt hij.

Tour door Zuid-Afrika
Pussycat is in 1978 op tour geweest door Zuid-Afrika. "Ze hadden ons vaak gevraagd. We wilden graag komen spelen, maar dan we voor een gemengd publiek. Wij waren in die tijd niet zo met politiek bezig. Dit kwam van Betty uit, maar we hebben ons als band achter haar standpunt geschaard", zegt Willé. De Zuid-Afrikaanse platenmaatschappij ging uiteindelijk akkoord en de band mocht voor een gemengd publiek optreden. "Achteraf gezien is dat bijzonder. We zijn de eerste internationale band die dat voor elkaar heeft gekregen. In Zuid-Afrika gold toen nog 'apartheid'." En dat er in Zuid-Afrika een rassensysteem was, werd al snel duidelijk voor Willé. "Toen we pas in Nederland woonden, werden wel eens uitgescholden voor rijstpikker of pindanootje. Maar dat was heel onschuldig als je dat vergelijkt met Zuid-Afrika. We waren een halfuurtje geland en toen werd ik er al mee geconfronteerd bij het toilet. Hier had je namelijk een aparte wc voor zwart en blank. We hebben nooit zoveel ruchtbaarheid aan de Zuid-Afrikaanse tournee gegeven. Wij wilden daar vooral graag spelen, maar als Nelson Mandela dat had geweten was hij wel trots geweest denk ik."

Dat de Nederlandse pers destijds geen letter heeft geschreven, verbaast schrijver Smilde enorm. "Dat was natuurlijk groot nieuws geweest. Ze kwamen op het vliegveld notabene Telegraaf-journalist Jip Golsteijn tegen. Een gemiste kans. Dat was een mooie primeur geweest", zegt de schrijver. "Hij geloofde niet dat het ons zou lukken om voor een gemengd publiek te spelen", voegt Willé daaraan toe.

Amerika
Hoewel de titel van het boek anders doet vermoeden stroomt de Mississippi door Amerika. Toch is het nummer in dat land nooit aangeslagen. "De platenmaatschappij heeft wel moeite gedaan. Het nummer is twee keer uitgebracht in Amerika", zegt Smilde. "Er is zelfs wel een cover van een zekere Barbara Fairchild, die is in de met Mississippi in de countrycharts gekomen. Lou denkt dat het aan de naan ligt en de associatie met 'pussy'. Vergeet niet dat veel bands geen voet aan de grond hebben gekregen in Amerika. In Amerika had je destijds heel veel radiostations die zich toespitsten op genres. Het nummer was te poppy voor de countryliefhebbers en te country voor popstations."

Lou Willé en Harm Peter Smilde
Lou Willé en schrijver Harm Peter Smilde.
Foto: L1

Archief
Voor muziekliefhebber Smilde was het wel een genot om aan het boek te werken. Vooral over het archief van Willé is hij zeer te spreken: fotoalbums en 20 plakboeken vol krantenknipsels, contracten en andere spullen. "Ik heb dat met groot plezier zitten doorpluizen", zegt hij. "Lou heeft werkelijk alles bewaard. Een voorbeeld. Voordat Pussycat onstand hadden ze demo's. Lou wist niet wat ze ermee moesten. Hij kwam toen met iemand in contact die zei dat hij de cassettebandjes moest laten kopiëren. Daarmee is hij toen naar een platenzaak in Heerlen gegaan en heeft hij gevraagd hoe hij dingen naar een platenmaatschappij moest sturen. De eigenaresse schreef op een kladblaadje 8 adressen van platenmaatschappijen op. Zelfs die kladblaadjes heeft hij nog." Een ander grappig verhaal vond Smilde dat een dief begin jaren '80 de gouden platen had gestolen. "Die zijn vervolgens teruggevonden langs een provinciale weg richting Maastricht. Ze waren bekrast. Toen heeft de dief pas gezien dat het gouden verf was en dat gouden platen eigenlijk geen cent waard zijn."

Canon van Nederlandse popmuziek
Dat Pussycat zelfs in 2021 nog bekend is, heeft Smilde bij wijze van test ondervonden. "Mijn kapper is 23 en hij kende de band ook", zegt hij. "En de mensen boven de 50 kennen de band allemaal. De naamsbekendheid van Pussycat is nog steeds enorm." Het is de schrijver dan ook een doorn in het oog dat Mississippi uit de Top 2000 is verdwenen. "Deze band hoort gewoon in de top van de canon van de Nederlandse popmuziek. Naast Golden Earring, Shocking Blue, Focus enzovoorts. Dat verdienen ze gewoon vanwege hun succes."

Openhartig
Voor Willé is dat zeker niet de belangrijkste drijfveer achter het boek. "Ik wil vooral het verhaal van Pussycat vertellen en ik wil zeker niet met moddergooien", zegt hij. "Ik had dit nooit van mijn leven willen missen allemaal. De goede tijden, maar ook de slechte tijden. We hebben echt veel mooie dingen meegemaakt. Het is een openhartig boek geworden, maar ook met veel humor."

Boekpresentatie
Het boek Pussycat, de Mississippi stroomt in Limburg wordt 29 mei gepresenteerd in de Dominicananenkerk in Maastricht. Vanwege de coronamaatregelen kan maar een beperkt aantal bezoekers komen. De boekhandel zorgt voor een livestream.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen