Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek over Nanninga: van held tot 'vergeten' kluizenaar

Geplaatst opwoensdag 28 september 2016 - 10:50

Journalist en schrijver Jeroen Siebelink heeft Dick Nanninga maar één keer ontmoet voordat hij een biografie over hem schreef.

Het boek 'De Lange', over het leven van het Groningse Roda JC-clubicoon, ligt vanaf donderdag in de winkel.

Vergeten
​Nanninga overleed in 2015 op 66-jarige leeftijd. De jaren voor zijn dood leefde hij een kluizenaarsbestaan in zijn woning in Maaseik. Vlak voor zijn dood ging Siebelink één keer bij hem op bezoek. "Ik trof een man van 65 jaar oud in een stal, helemaal vergeten. In een rolstoel, het stond blauw van de rook", vertelt de schrijver. Ondanks dat het maar bij een ontmoeting bleef, schreef het boek zich volgens Siebelink vanzelf. "Het was natuurlijk een man die boordevol anekdotes zat. Het verhaal schreef zich dan ook erg makkelijk."

Voetballeven
Het boek vertelt over het glorieuze voetballeven van de 'Betonspits'. Nadat hij van Groningen naar Limburg verhuisde, groeide hij in acht seizoenen uit tot clubicoon bij Roda. Hij is met zijn 107 doelpunten nog altijd topscorer aller tijden. Later zou hij ook nog een paar seizoenen uitkomen voor MVV. Toch zullen de meeste Nederlanders hem kennen van zijn doelpunt in de WK finale van 1978 in en tegen Argentinië.

Wie is Nanninga?
Dat doelpunt had een grote impact op het leven van Nanninga, vertelt Siebelink. "Hij moest op zoek naar zijn evenwicht, naar wie hij werkelijk was. Hij moest terug naar Kerkrade. De rest van zijn leven heeft-ie daar een beetje mee geworsteld: wie is Dick Nanninga eigenlijk?"

Nanninga sleet de laatste dagen van zijn leven in Maaseik. Ondanks het feit dat hij geboren en getogen werd in Groningen, zal hij herinnerd worden als een Limburger, denkt Siebelink. "In al zijn doen en laten is hij misschien wel een geboren Limburger geweest."

Lees ook: Boek over leven Roda-clubicoon Dick Nanninga

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen