Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek over Nanninga: van held tot 'vergeten' kluizenaar

Geplaatst opwoensdag 28 september 2016 - 10:50

Journalist en schrijver Jeroen Siebelink heeft Dick Nanninga maar één keer ontmoet voordat hij een biografie over hem schreef.

Het boek 'De Lange', over het leven van het Groningse Roda JC-clubicoon, ligt vanaf donderdag in de winkel.

Vergeten
​Nanninga overleed in 2015 op 66-jarige leeftijd. De jaren voor zijn dood leefde hij een kluizenaarsbestaan in zijn woning in Maaseik. Vlak voor zijn dood ging Siebelink één keer bij hem op bezoek. "Ik trof een man van 65 jaar oud in een stal, helemaal vergeten. In een rolstoel, het stond blauw van de rook", vertelt de schrijver. Ondanks dat het maar bij een ontmoeting bleef, schreef het boek zich volgens Siebelink vanzelf. "Het was natuurlijk een man die boordevol anekdotes zat. Het verhaal schreef zich dan ook erg makkelijk."

Voetballeven
Het boek vertelt over het glorieuze voetballeven van de 'Betonspits'. Nadat hij van Groningen naar Limburg verhuisde, groeide hij in acht seizoenen uit tot clubicoon bij Roda. Hij is met zijn 107 doelpunten nog altijd topscorer aller tijden. Later zou hij ook nog een paar seizoenen uitkomen voor MVV. Toch zullen de meeste Nederlanders hem kennen van zijn doelpunt in de WK finale van 1978 in en tegen Argentinië.

Wie is Nanninga?
Dat doelpunt had een grote impact op het leven van Nanninga, vertelt Siebelink. "Hij moest op zoek naar zijn evenwicht, naar wie hij werkelijk was. Hij moest terug naar Kerkrade. De rest van zijn leven heeft-ie daar een beetje mee geworsteld: wie is Dick Nanninga eigenlijk?"

Nanninga sleet de laatste dagen van zijn leven in Maaseik. Ondanks het feit dat hij geboren en getogen werd in Groningen, zal hij herinnerd worden als een Limburger, denkt Siebelink. "In al zijn doen en laten is hij misschien wel een geboren Limburger geweest."

Lees ook: Boek over leven Roda-clubicoon Dick Nanninga

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen