Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek over misbruik: 'Jeugdzorg wist ervan en deed niets'

Geplaatst opwoensdag 4 november 2020 - 21:01

Jasper Heijting werd als pleegkind vernederd, kreeg lijfstraffen en leefde in een hel. Hij schreef er een boek over. Dat is woensdag verschenen, in de week van de pleegzorg.

Het boek waarin Heijting zijn moeilijke jeugd beschrijft, heet ’Gepleegd’.

Lijfstraffen
Vanaf zijn prilste jeugd werd hij mishandeld, vernederd en kreeg hij lijfstraffen. Zo groeide hij op in een dorp in het Heuvelland. Thuis was het zo onveilig dat hij al op zeer jonge leeftijd in een kindertehuis terechtkwam. Later werd hij geplaatst bij een pleeggezin op de Veluwe. Zijn strenggelovige pleegouders bleken gewelddadig en sadistisch.

Na dertien erbarmelijke jaren bij het pleeggezin, vluchtte hij. Nu is hij 57 jaar, maar kan nog steeds maar ten dele functioneren. Hij kan niet te veel indrukken verwerken, durft niet op straat en heeft moeite in de omgang met andere mensen.

Als een dier behandeld
Hij heeft er drie jaar over gedaan, maar nu is zijn boek er. Door het schrijven kwamen de verhalen aan de oppervlakte, waarvan Heijting niet wist dat ze er waren. Zijn jeugd is helder geworden, vreselijke zaken die hij verdrongen had zijn naar bovengekomen. Vooral ervaringen uit de laatste periode in het pleeggezin, voordat hij wegvluchtte. "Ze zijn mij als dier gaan houden. Ik moest op de grond zitten en onder de keukentafel eten uit de hondenbak. Ik mocht niet meer rechtop lopen."

Haat en geweld onder jeugdzorg
Het misbruik en de mishandeling waren bekend bij Jeugdzorg. Toch werd niet ingegrepen. Mede daardoor kon de mishandeling jarenlang doorgaan. Heijting: "Er was niemand die begrip toonde, niemand aan wie ik mijn verhaal kwijt kon."

"Het was al vreselijk dat ik dat allemaal meemaakte. Maar als alles in de doofpot raakt, heb je als volwassene later geen kans meer. Je kunt het daarna niet verwerken. Het boek is dan ook een aanklacht tegen de jeugdzorg. En het is er voor andere kinderen. Mijn verhaal is van veertig jaar geleden, maar in andere vormen en maten komt het nog steeds voor", zegt hij.

Schrijven en schilderen
Het uiten van emoties, die jaren niet naar buiten konden komen, helpt. Hierdoor heeft hij minder depressieve gevoelens en kan hij beter functioneren. Heijting heeft een plekje in het atelier van Stichting Fantastike in Maastricht, verbonden aan GGZ instelling Mondriaan. "Het is het enige sociale contact dat ik heb."

Permanent in lockdown
Verder heeft hij nog steeds moeite met andere mensen om zich heen. Hij leeft grotendeels in een sociaal isolement. "Ik leef eigenlijk altijd in lockdown." Zijn boek helpt Jasper Heijting bij het verwerken van zijn jeugdtrauma's. Ook hoopt hij dat geen enkel kind in een pleeggezin dit ooit nog hoeft mee te maken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen